Először nyert pert nyert egy román devizahiteles

Romániában első alkalommal született jogerős döntés arról, hogy egy svájci frank alapú hiteles a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon fizetheti vissza törlesztőrészleteit. A személyazonossága elhallgatását kérő nő 2008-ban vette fel hitelét, de pár év alatt törlesztőrészlete kétszeresére nőtt a frank erősödése miatt. Szakértők szerint a sikeres per precedenst teremthet Romániában.

"Erre a bírósági döntésre, valamint a magyarországi Kásler-ügyre hivatkozva a többi hiteles is pert nyerhet a bankok ellen" - összegezte Gheorghe Piperea ügyvéd, miért lehet precedens értékű a napokban közzétett bírósági döntés, amely lehetővé teszi, hogy az egyik család szerződéskötéskor érvényes árfolyamon fizethesse svájci frank alapú részleteit. Az ügyvédi iroda több mint ezer devizahitelest képvisel a bankok elleni perekben, akik mind hasonló szerződést kötöttek.

"Az segíthet a pereskedő hiteleseknek, hogy a szóban forgó hitelszerződésben – csakúgy, mint több ezer másikban – megtalálható egy feltétel. Ez kimondja, hogy ha a svájci frank árfolyama tíz százalékkal nő, a bank az eredeti árfolyamon számolhatja a törlesztőrészletet. Nem köteles, de megteheti. A bank nem ezt tette, és a bíróság ebben az esetben úgy döntött, ez tisztességtelen volt részéről" - magyarázta az ügyvéd.

A román törvényszék emellett azt is kimondta, hogy a pereskedő ügyfél szerződéséből törölni kell a kockázati költség nevű díjat. Ezt a banknak vissza kell fizetnie, ami az ügyfél esetében most kétmillió forintnak megfelelő lei. Több banki elemző is úgy véli, a törvényszék döntésének indoklását más törvényszékek is átvehetik.

"Ezeket a hitelszerződéseket és hitelcsomagokat a bankok állították össze, és ők ajánlották az embereknek is - miközben ismerték jól a kockázatokat. Ám nem figyelmeztették az ügyfeleket, így sokan ma már a részleteik kétszeresét kell fizessék a bankoknak" - mondta Alin Iacob gazdasági elemző.

Romániában több kezdeményezés is volt a devizahitelesek megsegítésére, többek között az RMDSZ dolgozott ki egy olyan törvénytervezetet, amely előírja, hogy a fogyasztó kérésére, a hitelező bankok kötelesek átváltani a valutában megkötött hitelt lei alapú hitelre, mégpedig a hitelszerződés megkötésekor érvényes árfolyamon. Ezt a tervezetet a szenátus elfogadta, de a képviselőházban még nem került napirendre.

Romániában csaknem 200 ezer állampolgárnak van svájci frank alapú hitele, közülük majdnem két és fél ezren pereskednek a bankokkal.