Azonnal segítséget kapnak az almatermelők

A kormány azonnali anyagi segítséget nyújt az almatermelőknek; nem vár Brüsszelre, hanem 3,16 milliárd forint értékben indít programot a kialakult helyzet kezelése érdekében - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint ennek keretében támogatja az alma-sűrítmény és az étkezési alma tárolását, a tárolókapacitások - tartályládák beszerzése útján történő - bővítését, valamint az almafelhasználás ösztönzését, és egy alma-promóciós kampány elindítását.

Az alma a magyar gyümölcstermesztés egyik legfontosabb ágazata, 2014-ben mintegy 27 600 hektáron 7500 termelő foglalkozik almatermesztéssel. Az eddigi kedvező időjárásnak köszönhetően idénre mintegy 780-800 ezer tonna rekordtermés volt várható, ami 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál. Az időjárásnak köszönhetően egész Európában kedvező a termés, valamint jelentősek a 2013-ból maradt készletek. Ezt tetézi, hogy például Lengyelországban az orosz embargó miatt körülbelül 500 ezer tonna maradt a hűtőházakban.

Magyarországon hiába van 500 ezer tonna feldolgozására alkalmas feldolgozó-kapacitás és elvileg 250 ezer tonnás étkezési alma tárolására alkalmas hűtőkapacitás, az európai és belföldi rekordtermés miatt értékesítési problémák jelentkeztek. Egy átlagos évben Magyarországon a termés mintegy 70 százaléka kerül értékesítésre ipari almaként és 30 százalék étkezési almaként. Az idei kedvező termésnél ez az arány vélhetően megváltozik és valamivel több lesz az étkezési minőség, mintegy 250 ezer tonna.

Az Európai Unió által biztosított eszközök pillanatnyilag alkalmatlanok a magyar termelők problémáinak kezelésére - vélekednek a tárcánál. Eddig a magyar termelők 35 ezer tonna termést vontak volna ki a hagyományos értékesítési csatornákból, és 1867 hektáron tervezték, hogy nem takarítják be a termést támogatásért cserébe. Az FM-ben bíznak abban, hogy az Európai Bizottság által kedden Brüsszelben bemutatni tervezett új támogatási intézkedés az eddigieknél megfelelőbb válaszokat fog adni az almatermelők számára.

A magyar kormány nem vár Brüsszelre, hanem kiemelt és súlyának megfelelő figyelmet fordít a magyar almatermelés és almatermelők nehézségeinek megoldására. A helyzet kezelése során olyan megoldások alkalmazását támogatja, amelyek nemcsak rövidtávon, hanem középtávon is segítik a belföldi almatermelést, hiszen a jövőben tartós megoldásokra van szükség ezen a területen.