A szerb minisztert is meglepte az árvíz pusztítása

Kelet-Szerbiában már halálos áldozata is van az áradásnak. Az elmúlt 12 órában több mint négyszáz embert kellett kitelepíteni. Számos település megközelíthetetlen, mert az ár és az iszap utakat és hidakat mosott el.

Soha nem látott pusztítást okoztak a megáradt hegyi patakok Kelet-Szerbiában a Vaskapu-szoros közelében. A heves esőzések következtében egyszerre zúdult a hatalmas mennyiségű víz és az emiatt kialakuló sárlavina Tekija településre. Az ár házakat sodort el, fákat döntött ki, hidat vitt el, a törmelékek autókat temettek maguk alá.

A szerb katasztrófavédelmi miniszter a helyszínen arról beszélt: rosszabb a helyzet, mint amire számított. "Azt hittem a tavaszi obrenovaci árvíz után már semmin sem fogunk meglepődni. Tévedtem. Ilyen rövid idő alatt, ekkora pusztítást, itt még senki sem látott" - fogalmazott Velimir Ilics. A földcsuszamlások több utat járhatatlanná tettek, települések sorát elvágva a külvilágtól. A folyamatos esőzések miatt kilépett medréből a Pek patak, emiatt veszélybe került a térségben a legnagyobb rézbánya működése.

A viharok nagy kárt okoztak a dunai Vaskapu vízerőmű területén is, mert a környező hegyekről sár és iszap öntötte el. A térségben 30 óra alatt 150 liternél is több csapadék esett négyzetméterenként, ami háromhavi átlagnak felel meg. Az áramtermelés csak itt 30 százalékkal csökkent emiatt.

Horvátországban a Dráva, a Mura és a Száva áradása miatt továbbra is rendkívüli készültség van. Vízben állnak a házak és a kertek Közép- és Észak-Horvátországban a megáradt Kupa folyó mentén. Itt a következő órákban várják a tetőzést. Sisak városának közelében több faluba csak a hadsereg járműveit engedik be, a lakosság a katonákkal együtt tölti a homokzsákokat.

A Balkánon legutóbb májusban pusztítottak árvizek. Akkor - az évszázad áradásában - 40-en meghaltak, és 60 ezren maradtak otthon nélkül.