Négy devizahiteles per lesz a törvényszéken

Napirendre kerül az FHB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Bank Zrt., a Savaria Takarékszövetkezet, valamint az OTP Ingatlanlízing Zrt. keresete.

Négy újabb devizahiteles pert tartanak hétfőn a Fővárosi Törvényszéken. A devizahiteles perekben a törvényi vélelem megdöntése végett, az állam ellen indított polgári perekben a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma négy pénzintézet ügyét tűzte ki tárgyalásra hétfőre. Napirendre kerül az FHB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Bank Zrt., a Savaria Takarékszövetkezet, valamint az OTP Ingatlanlízing Zrt. keresete.

A kitűzött augusztus 25-i határidőig 79 banki keresetlevél érkezett a bírósághoz, amelyből 42-t hiányosságok miatt visszautasítottak; ezeket öt napon belül pótolhatták a pénzintézetek. A csütörtöki adat szerint keresetlevelet 34 felperes adott be újra. Eddig a bíróság 29 ítéletet hozott, ebből 26 felperesi keresetet utasított el teljesen, 3 esetben adtak részben helyt a keresetnek, egy pénzintézet visszalépett, három esetében felfüggesztették az eljárást, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.

A visszalépő a Banco Primus Fióktelep Magyarország volt, részlegesen pedig a következő pénzintézetek keresetét hagyták jóvá: K&H Bank Zrt., UCB Ingatlanhitel Zrt. és a Magyar Cetelem Bank. Az Alkotmánybírósághoz az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank ügyében fordul a Fővárosi Törvényszék. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) soron kívüli alkotmánybírósági (Ab) elbírálásban bízik.

A törvényben meghatározott határidőig, vagyis szeptember 24-ig valamennyi pénzintézeti kereset tekintetében határozatot hoz a Fővárosi Törvényszék Fazekas Sándor elnök bejelentése szerint.