Medvegyev: A krími választások az orosz hatalom törvényességét bizonyították

Az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet és az ott található Szevasztopolt a március 16-án tartott népszavazást követően csatolták Oroszországhoz.

A Krímben tartott választások az orosz hatalom törvényességét bizonyították - értékelte a félsziget parlamentjének és a szevasztopoli városi közgyűlés képviselőinek megválasztását Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő egy hétfői tanácskozáson. A politikus az Orosz régiók című moszkvai médiafórumon azt mondta, "nem fontos, ki ért el jobb eredményt, a választási kampány minden résztvevője megmutatta nekünk és szomszédainknak, hogy az orosz hatalom törvényes eljárásokon nyugszik". A krími választásokon az Oroszországban kormányzó párt képviselői szerezték meg a szavazatok döntő többségét.

A szavazatok 67 százalékának összeszámlálásakor közölt adatok szerint a krími államtanács, a törvényhozás képviselőire leadott szavazatok 71 százalékát az Egységes Oroszország (JeR) jelöltjei kapták a listákon, és mind a 25 egyéni jelöltjük győzött. A 75 fős krími parlamentben 70 mandátumuk lesz az Oroszországban kormányzó párt embereinek. A többit várhatóan a populista Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) jelöltjei foglalhatják el. A Krímben különleges státust élvező Szevasztopol város közgyűlésében is taroltak a JeR képviselői. A 24 mandátumból 23 az övék, amint erre a szavazatok 84,29 százalékának megszámolásakor közölt adatok utalnak.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap kiadott közleményében törvénytelennek minősítette a krími választásokat, és arra szólította fel a külföldi államokat, hogy ítéljék el a szavazást. Azt is közölték Kijevben, hogy mindenkit felelősségre fognak vonni az ukrán jogszabályok alapján, akinek köze volt a krími törvényhozási és szevasztopoli közgyűlési választások megszervezéséhez és lebonyolításához. Az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet és az ott található Szevasztopolt a március 16-én tartott népszavazást követően, március 21-re csatolták egyoldalúan Oroszországhoz. Azóta erőteljesen folyik a terület politikai-gazdasági átalakítása és hozzáigazítása az oroszországi rendszerhez.

Dmitrij Medvegyev azt is hangsúlyozta a moszkvai médiafórumon, hogy Oroszországban a "külföldi szankciók és fenyegetések" ellenére folytatni kell a demokratizálást. "Ma, amikor egy sor partnerünk - ha lehet így nevezni őket - és szomszédunk szankciókkal és mindenféle fenyegetésekkel erőpróba elé állítja Oroszországot, nagyon fontos, hogy ne engedjünk a kísértésnek úgynevezett egyszerű döntésekkel, és ne csak megóvjuk, de tovább is fejlesszük a demokratikus folyamatokat társadalmunkban, államunkban" - mondta az orosz miniszterelnök.