Kiadó üzletek fesztiválja lesz Budapesten

Régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg a Nyitva! fesztiválon szeptember 19. és október 19. között a Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében.

A pályázati úton kiválasztott projektek palettája igen sokszínű: a beköltözők között van például egészséges élelmiszert készítő csapat, természettudományos oktatócsoport és állami gondozott gyerekeket segítő társadalmi vállalkozás. A fesztivál ideje alatt városszerte várhatóan 10-15 üzlet nyílik meg péntektől kezdődően különböző időpontokban.

A helyiségekbe beköltöző projektek nagyobb elköteleződés nélkül próbálhatják ki egy bérelt üzlethelyiség előnyeit. Az ingatlanok hasznosítása mellett a program célja, hogy serkentse a vállalkozó kedvet - közölte a Kortárs Építészeti Központ az MTI-vel.

A projektek között található a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) által létrehozott Guruló műhelyhálózat, amelynek szakemberei megváltozott munkaképességű emberek bevonásával guruló eszközöket - egyebek mellett kerékpár, kerekes szék - javítanak.

A Víg mozgókép bolt a Színház- és Filmművészeti Egyetem kihelyezett kiállítótere, amelyben mozgóképekkel, az egyetem diákjainak munkáival ismerkedhetnek meg a látogatók. Esténként vizsgafilmeket vetítenek és filmes tematikájú kreatív workshopokat is tartanak.

A KwakLab Kutatóintézet nyitott üzletének látogatói kiállításon tekinthetik meg a labor által végzett legérdekesebb kutatásokat, megismerkedhetnek az újonnan kifejlesztett termékekkel és szolgáltatásokkal. A kutatási módszereket és eredményeket szimulációval, laborkísérletekkel, valamint foto- és video-dokumentációval mutatják be, a résztvevők az egyes vizsgálatokat maguk is elvégezhetik néhány egyszerűbb műszerrel.

A fesztivál hivatalos megnyitója pénteken lesz a Rögtön jövök! Projekt Galériában, ahol szeptember 23-án, október 2-án, 7-én és 16-án ingyenes üzleti tanácsadást tart Chappon Ákos közgazdász. Szeptember 25-én pedig Rögtön Jövök! címmel börzét és konferenciát rendeznek a Bálna Budapestben. A részvétel a tanácsadáson, a börzén és a konferencián is regisztrációhoz kötött.

A beköltöző projektekkel, programokkal és helyszínekkel kapcsolatos információk megtalálhatók a www.nyitvafesztival.hu oldalon és a www.facebook.com/nyitvafesztival közösségi oldalon.