Ilyen lesz a Windows 9

Kiszivárogtatás révén megtudhatjuk, milyen lesz a következő – állítólag szimplán, számozás nélkül csak „Windows”-nak nevezett – operációs rendszer Start menüje.

Ahhoz képest, hogy milyen stabil és gyors oprendszer a Windows 8, pályafutása alatt meglehetősen sok kritika érte. A felhasználók leginkább a régi, megszokott Start menüjüket sírták vissza a mutatós, ám kissé nehézkesen kezelhető csempés felületre. A Microsoft már régen megígérte, hogy következő nagy kiadásában visszahozza a Start menüt.

Windows 9 Start menü

Most a német WinFuture portál közzétette a videón is látható visszanyert menüt. (A WinFuture feltöltött egy újabb videót is, ami csak az oldalukon érhető el.) Ha a kiszivárogtatás megalapozottnak bizonyul, a redmondi óriás elegánsan oldotta meg a kérdést. Tényleg visszatér a Start menü, de megmaradnak a csempék is, az eddiginél sokkal kezelhetőbb módon.

A szokás szerint bal alsó sarokból megnyíló menüben jól átrendezhetők lett, végre számos kattintás helyett könnyen el lehet újra érni a kikapcsolás-újraindítás gombot is. Gyakorlatilag kettéosztották a némileg Windows 7-re hajazó Start menüt: balra találhatók a hagyományos programindítás ikonjai, jobbra pedig a csempék. Érdemes megnézni működés közben.

Biztosabbat fogunk tudni a hónap végén vagy október elején megjelenő Windows Preview-ból.