"Gyűlölöm Angliát!" - vetette oda a divat nagyasszonya

A 73 éves Vivienne Westwood most alaposan beszólt a fennhéjázó angoloknak.

A brit divat nagyasszonya, Vivienne Westwood a skótok elszakadása mellett tette le a voksát a csütörtöki történelmi referendum előtt.

A divattervező, aki legalább annyira híres ruhakölteményeiről, mint politikai nézeteiről, vasárnap egy divatbemutató kulisszái mögött nyilatkozta újságíróknak, hogy szerinte Angliában már nem maradt egy kis demokrácia sem, egyúttal arra biztatta a skótokat, hogy vessenek véget a britekkel 307 éve tartó uniónak.
"Nagyszerű lenne, ha igennel szavaznának, a jövő csodálatos lenne és Skócia nagyon fontossá válna, hatással lenne a világra" - jelentette ki Westwood.

A 73 esztendős Westwood, akinek 15 országban vannak boltjai, 2015. tavaszi-nyári kollekcióját a brit demokrácia témája köré tervezte, a bemutatón felvonuló modelljei pedig "igen"-kitűzőkkel vonultak végig a kifutón.
"Azt reméljük, hogy Skócia a jövő záloga és a fejlődés modellje lehet, ahol megvalósul a nép demokráciája, ahelyett, hogy minden a profitról, az üzletről és a rombolásról szólna" - fogalmazott a divattervező. Ugyanakkor elárulta, nem valószínű, hogy áttelepítené üzletét Skóciába, mert az túl nagy vállalkozás lenne rövid távon.

Vivienne Westwood(j) divattervező. Fotó: Rex Features

Vivienne Westwood(j) divattervező. Fotó: Rex Features



"Kétszáz alkalmazottam van, olyan egyszerűen nem lehet áttelepedni" - közölte, de hozzátette, hogy továbbra is kitart a skót kelmék mellett, és sok skótkockás szövetet használ. Westwood azért még azt is hozzátette, hogy bár nem folyik az ereiben skót vér, de ettől függetlenül nagyon drukkol nekik, mert nem mellesleg, már gyűlöli Angliát.

A londoni divathéten felvonult tervezők között olyanok is voltak, akik nem értettek egyet az elszakadással. Holly Fulton és Jonathan Saunders skót divattervezők arról beszéltek, hogy ellenzik a függetlenné válást. Fulton szerint előfordulhat, hogy elszakadás esetén a fiatal skót divattervezők esélyei csökkenhetnek majd a brit divatfővárosban, ami "borzasztó nagy kár lenne".