Árvíz: irányító törzs a Dunántúlon

Az elhúzódó árvízi védekezés miatt Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzset hozott létre nagykanizsai központtal a Dunántúlon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az OKF helyettes szóvivője, aki a regionális törzs szóvivői feladatait is ellátja, elmondta: a tábornoki irányítású egység feladata a Murán, a Dráván és ezek mellékfolyóin zajló védekezés koordinálása. A vízügyi előrejelzések szerint ugyanis a Mura vízállása meghaladja az eddigi legmagasabb mértéket.

Mukics Dániel közölte: a folyó által veszélyeztetett Alsószemenyén, Murarátkán, Letenyén, Tótszerdahelyen, Molnáriban és Murakeresztúron folyamatosan magasítják és erősítik a védműveket.

A munkálatokban a katasztrófavédelem hivatásos erői mellett a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, a polgárőrség és önkéntesek is részt vesznek.
A töltéseken több mint 400 ember dolgozik, több mint 60 munkagéppel; a védekezéshez mintegy 50 ezer homokzsákot használnak fel, amelyekbe nagyjából 800 köbméter homokot töltenek - közölte Mukics Dániel.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több száz polgárőr vesz részt az árvízi védekezésben Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Veszprém, Vas és Zala megyékben. A Balaton, a Duna, a Tisza érintett településein 432 vízi polgárőr teljesít szolgálatot.