A vártnál is magasabban tetőzhet a Mura

A korábban vártnál magasabban, 555 centiméter körüli rekord vízállással tetőzhet éjszaka a Mura Letenyénél - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfő este az MTI-t.

A Mura intenzív áradása miatt változatlanul harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyón, amelynek vízállása 549 centiméter volt 18 órakor. A hidrológus szakemberek becslései szerint a Mura Letenyénél rekord vízállással, 555 centiméter körül tetőzhet éjfél körül. Ezen a szakaszon 1972-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, ami 514 centiméter volt.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nagy erőket csoportosított át a térségbe, az igazgatóság 25 munkatársa mellett más vízügyi igazgatóságoktól további 100 érkezett a murai árvízi védekezéshez. A védekezési munkákhoz 100 ezer homokzsákot igényeltek.

Murarátkán, a körtöltés mentén szükségessé vált nyúlgát építése, a töltés megerősítésére 20 ezer homokzsákot használtak fel. A megyei katasztrófavédelem mellett önkéntesek, rendőrhallgatók is segítenek a helyszínen, ahol összesen 120 ember vesz részt a munkálatokban.

Tótszerdahelyen a Borsfai-patak jobb partján 400 méter hosszúságú nyúlgátat építenek. Folyamatos szivattyúzásra van szükség Murakeresztúron, Molnáriban, Tótszerdahely több részén és Murarátkán is.