Magyar dal napja - hetedszer

Az immár hetedik éve megtartott zenei ünnepet idén országszerte húsz helyszínen tartják meg, és volt tiszteletbeli, határon túli színhely is.

Hévíz, a magyar dal napjának idei fővárosa, ahol népdalokat énekelve több mint 1600-an állták körül a gyógytavat, majd léggömböket eresztettek a magasba.

Presser Gábor stílszerűen a zongora mögött ülve, egy LGT-slágerrel nyitotta meg a magyar dal napját, amelyet először az ő kezdeményezésére a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendeztek meg. A következő évtől szeptember második vasárnapján tartják, és országos rendezvénnyé vált az esemény, évről - évre több tízezer nézővel.

Martonvásáron a magyar népdal napját rendezték meg most először, kapcsolódva a többi rendezvényhez. Volt utcazene fesztivál, fellépett a Csík zenekar és a Fölszállott a páva díjazottjai is. A közmédia népzenei tehetségkutatójának műsorvezetője szerint a népdal minden korszakban közel áll az emberekhez. Novák Péter szerint a dalforma az, ami erősíti a közösségérzetét az embereknek.

Idén tiszteletbeli határon túli helyszín volt Kassa, ahol kicsik és nagyok együtt ünnepelték a Magyar Dalt.

Sok helyen a rossz idő ellenére is egész nap szólt a magyar dal. Összesen kilenc vidéki településen és a főváros tizenkét helyszínén voltak koncertek immár hetedik alkalommal.