Az indiai filmművészet is bemutatkozik a miskolci filmfesztiválon

Indiára is kitekint a Jameson CineFest-Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - mondta el egy fesztiválhoz kötődő rendezvényen vasárnap a miskolci városházán Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Az indiai filmkultúra a világ egyik leghíresebbje, az ottani alkotások példamutatók - mutatott rá az államtitkár. Hozzáfűzte: Magyarország keleti nyitása a gazdasági kapcsolatok bővítése mellett a kultúrára is kiterjed, a miskolci fesztivál erre jó példa, Miskolc ezzel a rendezvénnyel nemcsak a gazdasági, hanem a kulturális területen is kivívja helyét az országban.

Malaj Misra (Malay Mishra) India magyarországi nagykövete kifejtette: köztudott, hogy India a világ filmgyártásnak az élén jár, évente több mint ezer játékfilmet forgatnak. Az utóbbi időkben egyre több fiatal filmes alkotását mutatják be, ők ugyanakkor nem mindig a szokásos filmkészítés technikáját alkalmazzák, sokszor új megvilágításba helyezik az indiai filmgyártást.

A Made In India program vasárnap este kezdődött a filmfesztiválon az indiai filmplakát kiállítás megnyitójával.

A szeptember 21-ig tartó filmmustrán a nagyjátékfilmek mellett 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm és 19 animációs film is indul a szekciódíjakért. Kísérőprogramként a szervezők betekintést engednek a spanyol, a francia, az indiai filmgyártásba és a szlovák animáció világába, továbbá a Magyarországon is elérhető Sundance Channel is bemutat négy új filmet a fesztiválon.

Számos szakmai programot, dokumentumfilmes műhelybeszélgetést, operatőri és vágói mesterkurzusokat, filmtörténeti vetítéseket és koncerteket is kínálnak az érdeklődőknek.

A versenyprogram és a Kitekintő szekció összes filmjét magyar és angol nyelven, illetve felirattal vetítik. A CineFest minden vetítése és programja ingyenes.