91 ezer homokzsák, 950 köbméter homok: további esőkre készül a katasztrófavédelem

És a víz tovább támad: már nem csak a kisebb patakokon alakulnak ki villámárvizek, hanem a nagyobb folyók is áradnak, sőt a felhőszakadások is gondot okoznak. Tudósítóink a legkritikusabb helyeken vannak.

Négy Zala megyei települést szombat este óta nem lehet autóval megközelíteni, kettőt közülük biztonsági okokból ki is ürítettek. Országszerte már több mint 200 embernek kellett elhagynia az otthonát.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton az M1 Híradójában elmondta, hogy a riasztásnak megfelelően arra készülnek, hogy vasárnap éjszaka nem csak az ország nyugati felében, hanem a Duna Tisza közén is, az intenzív esőzés következtében a vízkároknál, valamint a nagymennyiségű csapadék által okozott különböző káreseteknél kell majd a katasztrófavédelemnek beavatkoznia.

Elmondta, az ország minden pontján rendelkezésre áll megfelelő létszámban az állomány és a megfelelő eszközök is. Zala megyében már szükség volt az állomány megerősítésére: a fővárosból és Somogy megyéből odavezényelt tűzoltókkal erősítették a védekezést – tette hozzá.

OKF közleménye szerint Vas megyében huszonhét, Zala megyében tizennyolc, Somogy megyében tizenkettő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében hét, Veszprém megyében hat, Baranya megyében öt, Bács-Kiskun megyében három, Nógrád és Fejér megyében pedig egy-egy településen dolgoztak.

A szombat óta tartó intenzív esőzés továbbra is elsősorban az ország nyugati felében okoz gondot. Zala megyében (Lenti, Murarátka, Nemesnép), Somogy megyében (Siófok, Kéthely), Vas megyében (Csákánydoroszló), Nógrád megyében (Ipolytarnóc), Veszprém megyében (Hidegkút, Pécsely, Tagy), Győr-Moson-Sopron megyében (Kunsziget) összesen tizenegy településről 193 embert kellett kitelepíteni, további 5 embert pedig kimenteni. A négy befogadóhelyen jelenleg huszonnégyen tartózkodnak, ellátásuk biztosított - írták a közleményben.

A védekezési munkálatokban országosan több mint négyezer ember vett részt. Vasárnap estig az ideiglenes védművekbe több mint 91 ezer homokzsákot építettek be, azokat 950 köbméter homokkal töltötték meg.

Hétfő délig az ország több pontján lehet még számítani jelentős mennyiségű csapadékra, főként az ország középső és déli részein - közölte az OKF.