Kamatemelési moratórium: extra garancia az adósoknak

2004-ben 3 százalék alatti kamattal is devizahitelhez lehetett jutni. Ma viszont több mint kétszeresével, évi 6-7 százalékkal számolják ki az aktuális törlesztőrészleteket a bankok.

A bankok egyoldalúan emelték az ügyfelek törlesztőrészleteit, ami tisztességtelen volt. Ezt most mind vissza kell fizetniük, legyen szó akár deviza, akár forinthitelről - ezt mondta pénteken Az Estében Rogán Antal. A frakcióvezető hozzátette: az elszámoltatási törvény szerint most eltörlik a tisztességtelen kamatemeléseket, és visszaállítják a szerződéskötéskori szintet - ezek alapján számolják újra a hiteleket. Közben pedig bevezetnek egy úgynevezett kamatemelési moratóriumot is 2016. április 30-ig.

A kamatemelési moratórium egy extra garancia az adósoknak, mert lényegében befagyasztja a kamatokat, díjakat és költségeket a következő másfél évre - ezt mondta a Híradónak nyilatkozó hitelszakértő. Gergely Péter szerint ez biztonságot jelent az ügyfeleknek. Elmondta, hogy kiszámíthatóbbak lesznek így a törlesztőrészletek, hiszen csak az árfolyamváltozás lehet hatással annak mértékére.

A kormány célja az, hogy a kamatemelési moratórium végéig lerakják egy igazságos bankrendszer jogi alapjait - Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: a bankok nem eredendően rosszak, és a modern pénzügyi rendszerben nélkülözhetetlenek, és ha eljön a fair bankok korszaka, akkor nagy mértékben segítik majd a gazdaságot.