A legmagasabb árvízvédelmi fokozat elrendelésére is szükség lehet a Rábán

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet szombat délutántól és estétől a Rába felső szakaszán - közölte az MTI-vel szombaton a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Gaál Róbert védelemvezető tájékoztatása szerint az elmúlt hat órában Szentgotthárdnál 1,5 métert emelkedett a vízszint, délben már 343 centiméteres vízmagasságot mértek, a harmadfokú árvízvédelem elrendelésére itt 370 centiméternél lesz szükség. Körmendnél a legutóbb mért vízállás 387 centiméter volt, a hidrológus szakemberek számításai szerint a vízállás szombat estére elérheti 440 centimétert is, ami szintén a legmagasabb árvízvédelmi fokozat szerinti védekezést teszi szükségessé.

Az intenzív áradást a Rába és különösen a Raab térségében lehullott nagy mennyiségű eső okozza, de áradnak Vas megyében a patakok és kisebb vízfolyások is. Az eddig lehullott csapadék hatására a Gyöngyös vízszintje már csaknem 2 métert emelkedett, Lukácsházánál az árvízi tározóba is folyamatosan érkezik víz.

Kőszegen Hatházaknál védekeznek, Szombathelyen a Petőfi-telepen utcákat öntött el a felgyülemlett nagy mennyiségű esővíz. Az előrejelzések szerint a Répcén, a Gyöngyösön és a Pinkán is jelentősebb árhullám vonul le, ezért számolni kell völgyi elöntésekkel. Az érintett települések polgármestereit már értesítették.