A Hamász elismeri, hogy követett el "hibákat"

Két héttel a legutóbbi gázai konfliktus vége után szaporodnak a bizonyítékok arra, hogy az övezetet uraló Hamász lakónegyedekből is indított rakétatámadásokat Izrael ellen, és a palesztin iszlamista szervezet már maga is elismeri ezzel kapcsolatban, hogy követett el "hibákat".

Gázi Hamad magas rangú Hamász-tisztségviselő mindamellett úgy nyilatkozott pénteken Gázában az AP hírügynökségnek, hogy "nemigen volt más választásuk" a sűrűn lakott városias vidéken, és hoztak biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy távol tartsák a lakosságot a harcoktól. Azt mondta, pontatlan izraeli válaszcsapások okozták palesztin civilek százainak halálát.

"Gáza az északi Bét-Hanúntól a déli Rafahig egyetlen összefüggő városi láncolat, amelyet Izrael háborús övezetté tett - folytatta a Hamász-vezető. - Az izraeliek folyton azt mondogatták, hogy iskoláktól, kórházaktól indulnak a rakéták, holott valójában azoktól 200-300 méterre voltak az indítóállások. De történtek hibák, és azokat gyorsan orvosoltuk."

Egyre kevésbé arról folyik már a nemzetközi jogi vita, hogy a Hamász lakott területről indította-e rakétáit, inkább arról, hogy pontosan milyen közel voltak a kilövőállások a szóban forgó épületekhez. Gázi Hamad nyilatkozata az első, amelyben a Hamász elismeri, hogy "egyes esetekben" lakónegyedekből, illetve civil létesítmények közeléből indítottak rakétákat izraeli célpontok felé.

A Hamász mentegetőzése felháborító, félrevezető, ellentmond az izraeli védelmi erők által szolgáltatott bizonyítékoknak és a külföldi újságírók helyszíni tapasztalatainak - reagált a Hamász-vezető szavaira Peter Lerner alezredes, izraeli katonai szóvivő.

Az Erős Szikla elnevezésű izraeli hadművelet ötven napig, július 8-ától augusztus 26-áig tartott. Ez idő alatt a Gázai övezetben meghalt 2140 ember, 11 ezer pedig megsebesült. Izraeli adatok szerint az akcióban több mint 750 palesztin fegyverest öltek meg. Az izraeliek 66 katonája meghalt, ez volt az 2006-os háború óta a legnagyobb arányú izraeli veszteség. Hat izraeli civil is életét vesztette.