Vona: A tét a kétharmad korlátok közé szorítása

A Fidesz kétharmados hatalmának korlátok közé szorítását nevezte az önkormányzati választás tétjének a Jobbik elnöke.

Vona Gábor célként jelölte meg pártja váltópárt szerepének stabilizálását. Bejelentette, hogy a Jobbik vezetői országjárásra indulnak, de - mint mondta - ebben nincs meglepetés, a kampányok közötti időszakban is megteszik ezt. Több száz fórumot tartanak majd, és nem csupán lakosságit, hanem közvetlenebb utcait is, a legfontosabbnak pedig a személyes találkozásokat tartják. A pártelnök szerint jól látható, hogy a Fidesz 2010 óta igyekszik kiüresíteni az önkormányzatiságot és "ráerőszakolni" a településekre a központi hatalmat. Ezt a Jobbik elutasítja - szögezte le.

Vona Gábor kijelentette: a tét, hogy a "kétharmados hatalmi mámor" korlátok közé szorítható-e vagy sem. A Jobbik mostoha körülmények között is képes volt erősödni, míg a korábbi nagy pártok visszaestek - jegyezte meg. Vona Gábor a jobbikos önkormányzati programok közös elemeként beszélt a munkahelyteremtésről, a közbiztonság erősítéséről és a politikai korrupció felszámolásáról, azaz az elszámoltatásról. E programpontok mindenütt helyi elemekkel egészülnek ki - fűzte hozzá. A Jobbik elnöke a jelenlegi jobbikos polgármesterek munkáját méltatva azt az elvárást fogalmazta meg a leendő önkormányzati vezetők iránt, hogy ugyanazzal a szakszerűséggel és tisztességgel dolgozzanak.

Sneider Tamás, a párt alelnöke azt ismertette, hogy a Jobbik 241 településen állított polgármesterjelöltet az októberi önkormányzati választásra, összes jelöltjének száma pedig meghaladja a 3500-at. Listája minden megyében lesz a pártnak, a 10 ezer lakosnál nagyobb városokban pedig négy kivételével mindenhol lesz jobbikos jelölt - fejtette ki hozzátéve: a Jobbik sok helyen független jelöltet is támogat. Az ellenzéki politikus bírálta, hogy kevesebb jogosítványuk és bevételük lesz a településeknek, s a kevés jelölt miatt százával kell majd újra kiírni a választást kistelepüléseken.

Sneider Tamás azt is mondta, a Jobbiknak jóval több a jelöltje, mint négy évvel ezelőtt, és több, mint a szétaprózódott "szélsőliberális" tábornak. Kérdésre azt is elmondta: egy helyen fogtak össze szerződéses formában a KDNP-vel és egy civil szervezettel, ez Szigetvár, más összefogás nincs. A Jobbikból kivált, most függetlenként induló politikusok nem befolyásolják a választást - jelentette ki.