Nemzetközi tánckavalkád az L1danceFesten

Izraeli táncosok előadásai és műhelygyakorlatai, japán, román és észt produkciók, valamint magyar táncosok premierjei várják az érdeklődőket szeptember 17. és 21. között az idei L1danceFest rendezvényen Budapesten.

A 13. születésnapját ünneplő fesztivál első napján a Frissek Minifesztivál keretében ad ízelítőt munkásságából Simányi Zsuzsanna, Szamosi Judit, Horváth Ádám Márton és a cseh Lukás Karásek - mondta el Ladjánszki Márta, a szervező L1 Egyesület művészeti vezetője a fesztivált beharangozó keddi sajtótájékoztatón Budapesten. Mint ahogy hozzátette, ő maga premierrel, a japán Ruri Mitoh szóló előadással érkezik szeptember 17-én a MU Színházba.

Másnap a fesztivál történetének első román vendégelőadójától, Vava Stefanescutól - a Bukaresti Nemzeti Táncközpont vezérigazgatójától - láthat produkciót a Bakelit Multi Art Center közönsége. Szeptember 19-én Herold Eszter duettjének bemutatójával indul az este a MU Színházban, majd az észt kadrinoormets és Kadi Maria közös produkcióját követően az egyesület idei rezidense, Biczók Anna is bemutatkozik egy Meszerics Andrással és Czitrom Ádámmal közös darabbal.

Szeptember 20-án Izraelé lesz a fő szerep: Uri Shafir természetes mozgásból töltekező, játékos darabbal, Nadar Rosano klasszikusabb táncelőadással, Hillel Kogan pamfletszerű duettel érkezik a Nemzeti Táncszínház együttműködésével a MOM Kulturális Központba. Az izraeli vendégelőadók közül ketten a fesztivál kísérő programjaiból is kiveszik a részüket. Uri Shafir Gaga-órát fog tanítani, ami jellegzetes izraeli improvizációs technika (Magyar Táncművészeti Főiskola), míg Nadar Rosano kortárs táncórával és a német Ben J. Riepe is különleges workshoppal várja az érdeklődőket (Trafó Stúdió) - mondta el Ladjánszki Márta.

A fesztivál záró napján a horvát Roberta Milevoj fény- és hanghatásra építkező szóló előadását tűzi műsorára a Jurányi Inkubátorház. A MU Színházban a cseh VerTeDance kortárstánc-együttes speciális produkciója érkezik, amelynek két kerekes székes szereplője is van.

A táncos forgatag további kísérő programjaként Szabó Roland szlovákiai magyar fotóművész kiállítása várja az érdeklődőket a KAPTÁR Közösségi Irodában. Az L1-portré sorozat című tárlaton az egyesület tagjainak klasszikus és különleges dupla portréi sorakoznak. Ladjánszki Márta és Varga Zsolt már szeptember 16-én megkezdik a bemelegítést a fesztiválra egy ingyenes előadással a Közép-európai Egyetemen (CEU).

A fesztivál produkcióit boncolgató vitabeszélgetéseket mindennap Bálint Orsolya vezeti nyomban az előadások után. A fesztiválnak idén is lesz kritikusi laboratóriuma, ezúttal Sándor Zita és Bálint Orsolya irányításával. Az önképzőkörbe meghívott tánckritikus-palánták írásait egyebek közt a fesztivál hivatalos blogján olvashatják az érdeklődők.