Kovács Árpád: Fenntartható a gazdasági növekedés

A magyar gazdaság a következő években is gyarapodhat, de a növekedés az ideinél várhatóan kisebb lesz. Ha biztosítani lehet a tartósan 2,5-3 százalék körüli növekedést, akkor már el kezd kopni az államadósság – mondta a Kossuth Rádióban Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.

A magyar gazdaság növekedésének fenntarthatósága úgy látszik, biztosítható, a vita a mértéken van – mondta Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke a múlt heti Közgazdász-vándorgyűlésen elhangzottak kapcsán.

Hozzátette: a mértéket nem feltétlenül 3 vagy 4 százalékokban kell rövid távon látni. A szakember, aki a Költségvetési Tanács (KT) elnöki tisztét is betölti, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy az idei várható növekedés után nagyobb lesz a viszonyítási bázis, így később nehezebb hasonlóan magas adatokat produkálni. A KT elnöke szerint, ha biztosítani lehet a tartósan 2,5-3 százalék körüli növekedést, akkor már el kezd kopni az államadósság.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt hét szerdán erősítette meg a részletes adatok alapján, hogy bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése a szezonálisan kiigazított adatok szerint.
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, GDP-növekedés fenntarthatósága - 180 perc

Azok, akik a vándorgyűlésen a gazdasági növekedés törékenységét hangsúlyozták, álláspontjukat például azzal indokolták, hogy a mostani adatokban jelentős szerepe van az egyszeri tényezőknek. Kiváló mezőgazdasági év ígérkezik, jelentős állami beruházások voltak tavasszal és termőre fordultak az autóipari beruházások. Ugyanakkor az ország gazdasága erősen függ az unió teljesítményétől, és más külső tényezőktől, ezért nagy a kiszolgáltatottságunk is – mondta a 180 percben Kovács Árpád.

A KT elnöke a nyíregyházi rendezvényen elhangzott beszédek kapcsán hangsúlyozta, az nagyszerű, hogy Magyarország az európai uniós átlag kétszeresét teljesíti növekedésben, de jobb volna, ha az EU nem 2 százalék alatti eredményt hozna, hanem hasonlóan szárnyaló lenne. Egyáltalán nem jó, hogy Németország gazdasági teljesítménye az év első felében korántsem volt fényes, hiszen „össze vagyunk zárva” – fogalmazott.

A közgazdasági társaság elnöke a vándorgyűlés hangulatáról azt mondta, az jó volt, óvatos optimizmus jellemezte. Az előadásokat átszőtte a kockázatok kérdése, és ezek elemzése, amellett, hogy az eredményeket mindenki elismerte – tette hozzá.