Bejelentették a Prima Primissima díj idei jelöltjeit

Minden eddiginél több, mintegy 900 jelölt közül választották ki idén a Prima Primissima díj jelöltjeit, azaz a Prima díjasokat - jelentette be hétfőn Budapesten Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A magyar szellemi élet, művészet, tudomány, sport jeles képviselői számára odaítélt díjra tíz kategóriában három-három főt jelölt az alapítvány kuratóriuma, közülük a december 5-i díjátadó gálaest előtt választják ki a Prima Primissimákat. Csányi Sándor közölte: a díjra minden évben egyre több jelölés érkezik, idén már 900 név közül kellett választania a kuratórium tagjainak. A legtöbb jelölést - százharmincat - a Magyar színház és filmművészet kategóriában kapták.

A Prima díjasok 5 millió forint, a Prima Primissimák 15 millió forint jutalomban részesülnek, a közönségdíj értéke szintén 15 millió forint. A közönség szeptember 30-tól lehet adhatja le szavazatát a www.primaprimissima.hu honlapon.

Az elismeréshez kapcsolódnak a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc év alatti alkotók számára odaítélt, 2 millió forinttal járó Junior Prima díjak, továbbá a megyékben kiosztott, 1 millió forinttal járó, területi Prima díjak is - hívta fel a figyelmet a kuratórium elnöke.

Magyar irodalom kategóriában Bodor Ádám, Buda Ferenc és Turczi István, Magyar színház és filmművészet kategóriában Bánsági Ildikó, Csomós Mari és Ragályi Elemér kapott jelölést.

Magyar képzőművészet kategóriában Karátson Gábort, Konok Tamást és Lakner Lászlót jelölte a kuratórium, míg a Magyar tudomány kategóriában Barabási Albert László, Erőss Lóránd és Romsics Ignác közül választanak Prima Primissimát.

Magyar zeneművészet kategóriában Angelica Leánykar - Gráf Zsuzsanna, Jandó Jenő és Sztevanovity Dusán közül kerül ki az idei díjazott.

A Magyar oktatás és köznevelés kategória Primái Derdák Tibor, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint Pósa Lajos lettek.

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Czigány Tamásra, Pálfy Sándorra és U. Nagy Gáborra lehet szavazni, a Magyar népművészet és közművelődés kategória jelöltjei pedig Sárosi Bálint, a Jászság Népi Együttes és a Hagyományok Háza.

Magyar sajtó kategóriában a közmédia Fölszállott a páva című műsorára, az On The Spotra és Perjés Klárára érkezett jelölés. Palotai Károly, Polgár Judit és a Regőczy Krisztina-Sallay András-kettős közül választanak Prima Primissimát a Magyar sport kategóriában.