Jelentős régészeti leletek kerültek elő Bükkábrányban

Egy szarmata kislány sírjára bukkantak a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei a bükkábrányi bányában, ahol 12 hektáron egy komplex település szerkezete került elő.

Újabb, jelentős régészeti leletek kerültek elő Bükkábrányban. A borsodi bányában nem most először bukkannak fontos leletre. Itt találtak rá 2007-ben az Európában egyedülállónak számító, 7 millió éves mocsári ciprus erdőre is, melynek darabjai ma már a miskolci Pannon Tenger Múzeumban láthatók.

Kétezer éve alussza álmát az a szarmata kislány, akinek sírjára a napokban bukkantak a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei. Ők a temetőben eddig több mint száz sírt tártak fel. A gyermek valószínűleg gazdag családból származott, hiszen a nyakában ezüst karperecet viselt, mely ebben a korszakban nagyon ritka volt. Emellett 2-3 ezer gyöngyöt és féldrágakövet találtak a testén, amelyek egykor a ruháját díszítették.

A feltárást végző régész azt mondja: iráni származású volt ez a népesség. Minden sírjukat ugyanúgy tájolják dél-észak felől, s ugye azt mondják, az iráni népességeknél ez a szokás ma is él – magyarázta Kalli-Tutkovics Eszter.

A bükkábrányi bányában ezúttal rendkívül nagy területen, 12 hektáron kutatnak a régészek, ahol egy komplex település szerkezete került elő. Ritka leletnek számít a kovács- vagy fémfeldolgozó műhely, ahol vastörmeléket, bronzedényeket, és félkész termékeket találtak. A népesség sok száz évig élt a régióban, a bánya tartogathat még meglepetéseket, a fagyok beálltáig folytatódnak a régészeti feltárások.