Erőszak a gólyatáborban: a kormány kész jogszabályt változtatni

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a büntetőjogi felelősségre vonás mellett azt is meg kell vizsgálni, hogy szükség van-e a felsőoktatási törvény módosítására.

A kormány kész jogszabályok változtatására is annak érdekében, hogy a jövőben megakadályozzák az ELTE fonyódligeti gólyatáborában történtekhez hasonló eseteket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Hír Tv P8 című műsorában. Rétvári Bence hozzátette: a büntetőjogi felelősségre vonás mellett azt is meg kell vizsgálni, hogy szükség van-e a felsőoktatási törvény módosítására.

Az ELTE gólyatáborában elkövetett nemi erőszak gyanúsítottja a legszigorúbb büntetésre számíthat - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Hír tv P8 című műsorában.

A rendezvényen a gyanú szerint megerőszakoltak egy első éves egyetemista lányt. A nemi erőszakkal a tábor fotósát gyanúsítják, aki szintén az egyetem hallgatója. A 38 éves férfi sajtóértesülések szerint a bűncselekményt végig rögzítette, hogy később a fotókkal zsarolhassa a lányt. A férfiról azóta már az is kiderült, hogy korábban öt évet ült börtönben erőszakos bűncselekmények miatt.

Az országos hallgatói önkormányzat elnöke az M1 Az Este című műsorában pénteken azt mondta: felmerül az ELTE hallgatói önkormányzatának felelőssége is. "A hírek szerint a kari HÖK elnöke tudott a múltjáról a feltételezett elkövetőnek, azt gondolom, hogy ez emberileg megengedhetetlen" - fogalmazott Körösparti Péter.

Brutális és aljas bűncselekménynek nevezte az ELTE rektora a történteket. Mezey Barna azt mondta: fegyelmi vizsgálatot indítottak az intézménybe járó gyanúsított és a gólyatáborok szervezői ellen. Ha megállapítják a szervezők felelősségét, akkor az egyetem akár meg is válhat a vétkes hallgatóktól.

A büntetőjogi felelősségre vonás mellett meg kell vizsgálni, hogy szükség van-e jogszabály vagy akár a felsőoktatási törvény módosítására - mondta Rétvári Bence a Hír tv-ben. Az államtitkár hangsúlyozta: itt az ideje, hogy a hallgatói önkormányzatoknak ne csak jogaik legyenek, hanem ha kell, akkor számon kérhetőek legyenek.