Négyéves hosszabbítás a Novohrad - Nógrád Geoparknak

Újabb négy évre tagja maradhat az európai és globális geoparkhálózatának a Novohrad - Nógrád Geopark. Hamarosan megnyílik a geopark irányító- és látogatóközpontja.

Újabb négy évre tagja maradhat az európai és globális geoparkhálózatának a világ első, kezdettől fogva határon átnyúló területe, a dél-szlovákiai és észak-magyarországi területeket átfogó Novohrad - Nógrád Geopark – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Lóska János, a Novohrad – Nógrád ETT igazgatója a műsorban elmondta: 2010-ben lettek tagjai a hálózatnak, és miután a címeket négy évre adják, idén felülvizsgálták azt, egy norvég és egy horvát szakember nézte meg a geopark működését.
Novohrad - Nógrád Geopark - 180 perc

Felhívta a figyelmet arra, hogy induláskor a geoparknak nem volt vagyona, irodaépülete. Hétfőn azonban átadják a Medves-fennsík alján lévő irányítóközpontot, és még ebben a hónapban megnyílik a salgóbányai tiszti kaszinóból kialakított látógatóközpont is. A geopark innentől kezdve geoturisztikai-ökoturisztikai feladatok ellátására is alkalmas – szögezte le.

A geopark zöld kártyát kapott, és az ajánlásokban is olyan célokat jelöltek meg – mint például az iskolai oktatásban való részvétel –, melyeket könnyen teljesítenek – tette hozzá. A geoparknak egyébként 28 szlovák, és 64 magyar település a része – jegyezte meg.

Az igazgató célként határozta meg, hogy a területükön működő önkormányzatokat és társadalmi szervezeteket bevonják a működésbe. Az iskolákban pedig megkezdik a népszerűsítő programjukat, a park 1500 négyzetkilométernyi területén természetvédelmi táborokat szerveznek.

Átadták a Novohrad-Nógrád Geopark kutatóközpontját 

Nem csak Salgótarján és Nógrád megye, de a kormány is büszke lehet arra, hogy ezt a hátrányos helyzetű térséget pozitív diszkriminációban részesíti - közölte Salgótarján polgármestere a Novohrad-Nógrád Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ átadásán pénteken. Az állami finanszírozású létesítményt a Salgótarjánhoz tartozó Eresztvényben építették fel 114 millió forintból.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá: az ország első geoparkja, a nógrádi, a salgótarjáni önkormányzaton keresztül összesen 614 millió forintot kapott kiemelt kormánytámogatásként. Ebből a keretből   készül egyebek mellett Salgóbányán egy színházteremmel, Zenthe Ferenc-emlékszobával berendezett látogatóközpont is, ,,soha ekkora kormánytámogatást nem kapott még Salgótarján, bármilyen politikai erő adta az önkormányzatot vagy a kormányzatot, még azonos pártállás esetén sem".

A polgármester közölte: az új uniós ciklusban, az egy főre jutó fejlesztési források tekintetében Nógrád megye az első helyre kerülhet, Salgótarján pedig a 23 megyei jogú város között a sor végéről az elejére. ,,Régiónkban Nógrád eddig a harmadik gyerek volt, a szerencsétlen, akinek alig jutott valami, most viszont országosan elsők lehetünk" - fogalmazott.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára a geopark átadásán közölte: a kormány térség- és gazdaságszervező erőként tekint az ilyen beruházásokra, a nógrádi geopark ráadásul nem csak 64 magyarországi, de az országhatár mentén 24 szlovákiai, többségében magyarok lakta településnek is kedvező lehetőségeket nyújt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az elmaradott térségekben nagyon fontos a kis-, és középvállalkozások fejlesztése.

Az államtitkár bejelentette: ennek elősegítése érdekében az uniós ciklus végére Salgótarjánt bekapcsolják a gyorsforgalmi úthálózatba, a 21-es főúton a négysávúsítások jelenleg 14 milliárd forintos beruházással, három szakaszon tíz kilométer hosszan folynak.

Lóska János, a Novohrád-Nógrád Geopark elnöke elmondta: szervezetük vagyona az elmúlt négy évben kétszázmillió forinttal bővült, folyamatos fejlesztéseikhez 100 százalékos állami támogatást kaptak, amit a nonprofit társaságukban a többségi tulajdonos salgótarjáni önkormányzat előfinanszírozott.

A geopark kutató és oktatóbázisán iskolai csoportok és fiatal kutatók fogadására készültek fel, ezért túrakerékpárokat, sátrakat, zuhanysátrakat is biztosítani tudnak az Eresztvénybe látogatóknak. Bázisuk ugyanakkor európai szervezetük székhelye is, ahol több nyelvet beszélő magyarországi és szlovákiai geológusok, pedagógusok fogadják a geoparkba látogatókat közölte - az MTI-vel a geopark elnöke.