Együtt-PM: Kövér nyilatkozata vállalhatatlan

Az ellenzéki szövetség megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartja a házelnök "ukrán kormány elleni kirohanását", és kezdeményezi, hogy a parlament vizsgálja meg alkalmasságát az Országgyűlés elnöki posztjának betöltésére.

Az Együtt-PM arra szólította fel pénteken Kövér László házelnököt, hogy vonja vissza az ukrán válsággal kapcsolatos "vállalhatatlan nyilatkozatát", amelyet szerdán tett a Szabadság Expressz rendezvénysorozat parlamenti eseményén. Az ellenzéki szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte "Kövér László ukrán kormány elleni kirohanását". Az Együtt-PM a nyilatkozat visszavonására szólította fel az Országgyűlés elnökét, Orbán Viktor kormányfőtől pedig azt követeli, hogy határolódjon el párttársa "cinikus álláspontjától". Kezdeményezik továbbá, hogy a parlament vizsgálja meg Kövér László alkalmasságát az Országgyűlés elnöki posztjának betöltésére, mert a politikus - pozíciójánál fogva - jogosult arra, hogy az államfő akadályoztatása esetén ellássa a honvédség főparancsnoki tisztségét.

Kövér László szerdán a Szabadság Expressz nevű rendezvénysorozat parlamenti eseményén - a vs.hu beszámolója szerint - az őt faggató résztvevők kérdésére az ukrán válságról úgy fogalmazott: "Ukrajnában egy manipulált folyamat zajlik, amiben a legkisebb szerep épp az ukránoknak jutott". "Ennek a cirkusznak az a célja, hogy Európát egyszer és mindenkorra leválassza Oroszországról" - mondta. Szavai szerint tévedés, hogy Ukrajnában valódi demokrácia készülne, amit semmi nem mutat jobban, mint a magyar kisebbségnek kedvező nyelvtörvény és választási törvény felfüggesztése. A házelnök egyúttal fontosnak nevezte - olvasható a portálon -, hogy Magyarország csatlakozott a NATO-hoz, mert az ország így védve van az "orosz revansizmussal vagy birodalmi törekvésekkel szemben". Azt is mondta, nem tud róla, hogy Magyarország oroszbarát politikát folytatna. Szerinte az ukrán konfliktus ügyében semmi olyat nem mondtak a magyar politikusok, amit mások ne fogalmaztak volna meg.

Hozzátette, megérti a balti népeket és a lengyeleket, akik tartanak az orosz terjeszkedéstől, de szerinte Oroszországnak is van egy jogos biztonsági igénye. Az ukrán válság megoldásával kapcsolatban Kövér László úgy foglalt állást: nyilvánvalóan nem valós lehetőség, hogy "a nem létező ukrán állam hadserege" legyőzi az orosz hadsereget, vagy hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meggondolja magát, esetleg a szankciók térdre kényszerítik Oroszországot. Ehelyett az lenne a jó, ha normális együttműködés alakulna ki Európa és Oroszország között, de ennek esélye beláthatatlan időre elveszett - mondta a parlament elnöke a vs.hu tudósítása szerint.