Nógrádi: Ukrajna nem lehet a NATO tagja

Megkezdődött a NATO- kétnapos csúcstalálkozója Wales-ben. A védelmi képesség megerősítése a fő téma, azaz, miképpen reagáljon a katonai szövetség az Ukrajnai válsághelyzetre.

A legfrissebb hírek szerint a NATO 15 millió euró értékű hadfelszerelést ajánlott fel Ukrajnának, és minden tagállam eldöntheti, hogy ezen felül mit tud még adni. "Magyarul ez azt jelenti, hogy a tagállamok egy része nem hajlandó, vagy nem képes fegyvert adni" - jelentette ki az M1 Az Este című műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: Európa megosztott a kérdésben, és nyilvánvalóan éjszakába nyúló vita következik, mert "kompromisszum nélkül nem érhet véget egy tanácskozás".

A szakértő szerint Obama is "lavírozik", akitől a Balti államok az elmúlt napokban azt kérték, hogy telepítsen állandó bázisokat a térségbe, mert félnek az oroszoktól. Az amerikai elnök ezt nem ígérte meg, mert a lépés felborítaná a nagy nehézségek árán megkötött NATO-orosz alapszerződést - jegyezte meg.

 

Nógrádi György kérdésre válaszolva kifejtette: a védelmi kiadások kérdésében látványos ellentét van az Egyesült Államok és Németország között. "A 28 tagállamból jelenleg 4 felel meg annak a követelménynek, hogy a védelmi kiadásaik elérik a GDP 2 százalékát. A többiek ezt belátható ideig nem tudják teljesíteni" - hangsúlyozta.

A szakértő arról is beszélt, hogy Ukrajna nem lehet a NATO tagja. "Ez olyan mértékben sértené az orosz érdekeket, hogy nincs az az őrült politikus nyugaton, aki felvenné őket" - fogalmazott.

Nógrádi György úgy véli: Putyin és Porosenko arra van ítélve, hogy megállapodjanak, nem tehetnek mást. "A megállapodás létkérdés Ukrajnának és Európának is" - mondta a szakértő Az Estében.