Valószínűleg már nem vemhes az edinburghi óriáspanda

A jelek szerint már nem vemhes az edinburghi állatkert óriáspandája, ugyanakkor a szakemberek azt mondják, még mindig van rá egy kis esély, hogy Tien Tien az idén élő kölyöknek ad életet.

Az állatkert gondozói szerint az óriáspandának már világra kellett volna hoznia kicsinyét és a múlt heti hormontesztek eredményei is azt sugallták, hogy "valami nincs rendben". Tien Tien mesterséges megtermékenyítés segítségével esett teherbe idén áprilisban.

Iain Valentine, a Skót Királyi Zoológiai Társaság óriáspanda igazgatója szerint az állaton még mindig látni a vemhesség néhány jelét, ám a vizeletvizsgálat eredményei az ellenkezőjét mutatják. Ugyanakkor hozzátette: "Még mindig van rá esély, hogy az óriáspanda élő bocsot hoz világra, mivel progeszteronszintje egyelőre nem állt vissza a normálisra". Valentine hangsúlyozta, nem merült föl, hogy álterhességről lenne szó Tien Tien esetében.

A Skót Királyi Zoológiai Társaság által augusztus 27-én közreadott kép Tien Tienről. A panda jelenleg 24 órás megfigyelés alatt áll, mert a szakemberek vemhességre utaló jeleket észleltek nála. (Fotó: EPA/Rob McDougall)

A Skót Királyi Zoológiai Társaság által közreadott kép Tien Tienről. (Fotó: EPA/Rob McDougall)



Az edinburghi állatkertet működtető zoológiai társaság tovább folytatja a panda megfigyelését és várhatóan a hét vége felé tud majd újabb információkkal szolgálni az állapotáról - adta hírül a BBC News.

Mindeközben az edinburghi OneKind állatvédő szervezet arra szólította fel az állatkertet, hogy hagyjon fel az óriáspandák mesterséges megtermékenyítésével. "Sajnálattal értesültünk róla, hogy ez a vemhesség sikertelen volt. De úgy véljük, itt az ideje, hogy békén hagyják ezeket az állatokat" - fogalmazott Libby Anderson, a szervezet munkatársa.

A 11 éves Tien Tien és a vele egykorú Jang Kuang 2011 decemberében érkezett az állatkertbe Kínából és jelenleg ők alkotják Nagy-Britannia "pandaállományát". A két ország közötti kölcsönadási megállapodás értelmében az Edinburghben születő pandabocsokat kétéves korukban haza kell küldeni Kínába. Tien Tien már tavaly is teherbe esett, ám a magzatot nem hordta ki.

Az óriáspandákat rendkívül nehéz tenyészteni. Viselkedésükből és hormonszintjükből a gyakori álterhességek miatt nehéz megmondani, hogy valóban vemhesek-e. Ráadásul magzataik csak a vemhesség utolsó heteiben kezdenek el fejlődni.