Ebola: egyre többen halnak meg gyógyítható betegségekben is

Ennek oka, hogy minden orvosi kapacitást a halálos kór gyors terjedésének megfékezése foglal le - jelentette az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet.

Rontja a helyzetet az is, hogy a járvány által leginkább sújtott Sierra Leonéban, Libériában és Guineában sok helyen üresen állnak az egészségügyi állomások, rendelők, vagy mert a helyi orvosok megfertőződtek az Ebolával, vagy mert a személyzet a fertőzéstől való félelmében nem megy munkába - teszi hozzá az MSF.

"Ebből adódóan egyre több ember hal meg olyan gyógyítható betegségekben, mint a malária vagy a hasmenéssel járó fertőzések. Emellett a szüléseknél megszűnt a lehetőség a császármetszésre" - mondta el a dpa német hírügynökségnek Mariano Lugli, a segélyszervezet nemzetközi műveleteinek igazgatója.

Joanne Liu, az MSF elnöke arra szólította fel kedden a gazdag országokat, hogy küldjenek orvos csoportokat az Ebola sújtotta nyugat-afrikai országokba. Az ENSZ tagállamaihoz intézett New York-i beszédében Liu hangsúlyozta: a segélyszervezeteknek és a nyugat-afrikai kormányoknak nincs kapacitásuk a hat hónapja terjedő járvány megállítására, ehhez külföldi államok közbelépésére van szükségük.