Aggódnak a nyugati titkosszolgálatok

Az iszlamista milíciák Líbiában augusztusban csaknem egy tucatnyi utasszállító repülőgépet zsákmányoltak, s emiatt a nyugati titkosszolgálatok figyelmeztetést adtak ki, amely szerint a gépeket terrortámadásokra használhatják fel Észak-Afrikában - közölte kedden hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Free Beacon című amerikai konzervatív hírportál.

Az internetes médium szerint az amerikai kormány komolyan veszi a fenyegetést a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 13. és a bengázi amerikai képviselet elleni rajtaütés 2. évfordulójának közeledtével. A The Washington Free Beacon úgy tudja, hogy az amerikai kormányzati alkalmazottakhoz az elmúlt két héten folyamán olyan jelentések jutottak el, amelyek szerint lehetséges, hogy a gépek közül egyet vagy többet szeptember folyamán terrorcselekményre használnak majd fel.

A marokkói, algériai, tunéziai és egyiptomi hadsereget a potenciális terrortámadások miatt készültségbe helyezték. Tunéziából és Egyiptomból nem indítanak járatokat Líbiába és onnan nem fogadnak repülőgépeket.

Az amerikai hírszerzés ugyanakkor még nem erősítette meg, hogy a két líbiai állami légitársaság tulajdonában lévő gépeket valóban ellopták volna a dzsihádsiták, miután a tripoli nemzetközi reptér a kezükre került. A Libyan Airlines és az Afriqiyah Airways összesen mintegy 27 repülőgéppel rendelkezik. A terminál július közepe óta nem üzemel és a létesítményért folytatott harcokban legkevesebb hét utasszállító megsérült.

A hírportál amerikai hivatalos körökből úgy értesült, hogy az egyiptomi fegyveres erők a jelek szerint beavatkozásra készülnek Líbiában, azt megakadályozandó, hogy az összeomlott államot terroristák irányítsák, akik közül sokan kapcsolatban állnak az al-Kaida terrorszervezettel. Jelentések szerint egyiptomi harci gépek csapásokat mértek a Líbiai Hajnal iszlamista milícia állásaira, amit Kairóban hivatalosan cáfoltak. Korábban jelentek meg olyan, az amerikai kormány által megerősített hírek is, amelyek szerint az Egyesült Arab Emírségek vadászbombázói támadták a líbiai iszlamista milíciákat, egyiptomi repterekről felszállva.