Új kiadó a The Washington Post élén

Frederick J. Ryant, a Politico médiavállalkozás egyik társalapítóját nevezte ki kedden a The Washington Post új kiadójának a tulajdonos, Jeff Bezos, amivel véget ér a lapot 80 évig birtokló Graham család szerepe a lapnál.

Ryan elődje, Katharine Weymouth, aki a lapot 1933-ban egy csődárverésen megvásárló Eugene Meyer dédunokája (Graham-vonal Meyer vejétől indult), hét éven át töltötte be a lap szakmai és üzleti tevékenységét egyaránt az irányítása alatt tartó kiadói posztot, az év végéig tanácsadóként folytatja majd tevékenységét a Postnál.

A 48 éves Weymouth összesen 17 évig dolgozott ott, különböző tisztségeket betöltve. Vezetése alatt a napilap példányszáma - részben a recesszió, részben pedig a médiapiac digitalizációjának következtében - visszaesett. A kiadó 2012-ben, a bevételek hét éven át tartó folyamatos esését követően a lap eladását javasolta a tulajdonosnak.

Bezos, az Amazon.com alapítója tavaly augusztusban 250 millió dollárért vásárolta meg a napilapot. Az új tulajdonos növekedési stratégiát és szakmai innovációt ígért, elsősorban online tartalomszolgáltatásban, azóta többtucatnyi újságírót vetett fel. A digitális forgalom mérésére szakosodott, független ComScore cég szerint a The Washington Post júliusban 369 millió oldaltalálatot ért el, ami 70 százalékos növekedést jelentett a tavaly rögzített adatokhoz képest, a látogatók szám pedig elérte a 39,5 milliót, ami egy év alatt 63 százalékos bővülést jelent.

Az 59 éves Ryan Ronald Reagan elnöksége alatt a Fehér Házban töltött be különböző posztokat, 1989 és 1995 között az exelnök kabinetfőnöke volt, jelenleg pedig a Ronald Reagan Elnöki Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, ,,az újságírói értékek koronaékszerének" nevezte a The Washington Postot.

Az új kiadó, mintegy cáfolva az esetleges jobbra tolódással kapcsolatos felvetéseket, közölte, hogy nem tervez irányváltást az alapvetően centristának minősített lapnál, meg kívánja védelmezni a szerkesztőségi függetlenséget, a ,,kiváló" munkát végző Martin Baron marad az ügyvezető főszerkesztő és a véleményoldalakat továbbra is Fred Hiatt felügyeli majd.

A ma már a televízió, az internet, a nyomtatott sajtó és a rádió területén is jelenlévő Politicót egyébként 2007-ben az éppen a The Washington Posttól távozott John F. Harris és Jim VandeHei alapította Ryannel együtt. Harris főszerkesztői, VandeHei az ügyvezető főszerkesztői, Ryan pedig az elnök-vezérigazgatói posztot töltötte be az akkor még csak az online platformon megjelenő médiumnál.

A The Washington Post új kiadója augusztus 1-jén távozott a Politicónál és az Albritton Communicationsnél betöltött vezető tisztségeiből. Új posztját október 1-től veszi majd át.