Szerény nyereségben zárta a kereskedést a moszkvai értéktőzsde

A rubelben számított MICEX-index 0,57 százalékkal 1400,35 pontra, a dollárban számított RTS-index pedig 0,02 százalékkal 1177,93 pontra növekedett. Az előző három kereskedési napon zsinórban csökkent mindkét index értéke.

Az Oroszországot sújtó uniós szankciók kihirdetése előtti bizonytalan helyzetben a befektetők kivárásra rendezkedtek be, így az indexek a nap folyamán hétfői záróértékük körül mozogtak. Az oldalazás várhatóan meg is marad a büntetőintézkedések jóváhagyásáig, amely péntekre várható.

Kedden folytatta a mélyrepülést a rubel, a dollárhoz és az euróhoz képest is tovább gyengült. A moszkvai bankközi devizakereskedelemben kedden közép-európai idő szerint délután öt órára a dollár árfolyama 47 kopejkával 37,44, az euróé 2 kopejkával 49,12 rubelre erősödött.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség által megkérdezett szakértők stagnálásra számítanak szeptemberben. Az elemzői konszenzus szerint a MICEX értéke nem változik, az RTS-index 0,8 százalékkal növekedhet, a rubel 12 kopejkával erősödhet a dollárhoz és 32 kopejkával az euróhoz képest.

Az orosz tőzsdén csak akkor indulhat el emelkedés, ha konkrét megállapodás születik az ukrán válság rendezéséről. A konfliktus kiterjedése és mély gyökerei miatt azonban nem lehet abban reménykedni, hogy a következő néhány hétben megoldódik a helyzet - véli Marina Lazutkina, a BKSZ Premjer nevű bank elemzője.

Hozzátette: az alacsony részvényárfolyamok vonzóak a befektetőknek, és készek lesznek némi kockázatot vállalni, ha az indulatok csitulni kezdenek. Roman Tkacsuk, a Nord Kapital elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz részvények összehasonlítva háromszor olcsóbbak a brazil és az indiai, illetve kétszer a kínai részvényeknél.