Rekordmennyiségű afganisztáni heroint foglaltak le az idén Oroszországban

Rekordmennyiségű, két és fél tonnányi, Afganisztánból származó heroint foglaltak le az idén Oroszországban - közölte az orosz Szövetségi Kábítószer-ellenes Szolgálat vezetője keddi moszkvai tájékoztatóján.

Viktor Ivanov, a drogok illegális előállítása, kereskedelme, és fogyasztása elleni küzdelmet irányító országos hivatal vezetője nehezményezte, hogy szerinte sem az ENSZ, sem annak Biztonsági Tanácsa nem lép fel az afganisztáni kábítószer-előállítás és -csempészés ellen. Megemlítette, hogy Irakon keresztül is hatalmas afgán heroinszállítmányt indítottak útnak bűnöző csoportok.

A szakember elmondta, hogy Ukrajnán keresztül is érkezik kábítószer Oroszországba: a drogfüggők kezelésénél használatos metadon került be (a márciusban Oroszországhoz csatolt) Krím félszigetre, és onnan Oroszországba illegális úton.

Viktor Ivanov arról is beszámolt, hogy csak Moszkvában 600 kilogramm szintetikus drogot foglaltak le a Keleti Expressz fedőnevű, tavasszal kezdődött és nyáron is folytatódó nagyszabású országos akció során. Azt is megakadályozták, hogy nemzetközi bűnszervezet, úgynevezett drogkartell jöjjön létre a Kínából származó kábítószer forgalmazására.

Az akciót egyszerre 15 oroszországi régióban bonyolították le, összesen 700 kilogramm szintetikus kábítószer-koncentrátumot koboztak el. Ebből 20 tonna úgynevezett füvet lehetett volna készíteni, amelyet aztán 8 milliárd rubel (mintegy 51 milliárd forint) értékben 20 millió dózisra felosztva értékesíthettek volna az illegális piacon - mondta Ivanov.

Az orosz állami kábítószer-ellenes szolgálat vezetője közölte, hogy tavaly Oroszországban 500-féle szintetikus kábítószert fedeztek fel. Az év elejétől több mint 50 kémiai összetételű anyagot tiltott be az illetékes orosz hatóság.

Viktor Ivanov elmondta, hogy a drogozás és drogfüggőség továbbra is nagyon súlyos gondot okoz Oroszországban. A szövetségi hatóság 8,5 millióra becsüli a drogfüggők számát. Évente 100 ezer az új kábítószer-fogyasztó. A kábítószerfüggők kezelése nincs megoldva és nincs rá elegendő pénz sem - tette hozzá a szakember.

A kábítószer-előállítókra és -forgalmazókra Oroszországban súlyos büntetés vár, de a hatóság úgy gondolja, hogy szigorítani kellene a nyilvános helyen drogozók büntetését is.

Az illegális kábítószer-kereskedelem éves értékét 2 ezer milliárd rubelre becsülte Viktor Ivanov.
Moszkvában az idén 13 százalékkal nőtt a kábítószer-túladagolás miatt meghalt drogozók száma a tavalyi évhez képest.