Országos nyilvános irodalmi olvasási akciót tartanak Lengyelországban

Bronislaw Komorowski lengyel államfő indítja el szeptember 6-án a varsói Szász Kertben az idei "nemzeti olvasási akciót". Idén Henryk Sienkiewicz híres trilógiáját fogják Lengyelország-szerte nyilvánosan olvasni.

Komorowski kezdeményezte 2012-ben, hogy évente egy alkalommal az egész országban nyilvánosan olvassanak el egy-egy kiemelkedő lengyel szépirodalmi alkotást. Az akció célja az olvasás népszerűsítése, az irodalmi nyelv ápolása és a nemzeti identitás erősítése.

Az első lengyel irodalmi Nobel-díjas, Henryk Sienkiewicz (1846-1916) történelmi trilógiája - Tűzzel-vassal, Özönvíz és A kislovag - egyesíti a hazafiságot a természet szeretetével, a drámaiságot a humorral - írta a lengyel államfő az akcióban való részvételre buzdítva internetes oldalán. A trilógia a sokszínű és sokkultúrájú Lengyelországot ábrázolja, a lengyel nemzeti törekvéseket és vágyakat juttatja kifejezésre, a lengyel katonai és szellemi győzelmek krónikája, lengyelek nemzedékeit formálta, máig viták és értelmezések tárgya - állapította meg.

Emlékeztetett, hogy a trilógia célja "a szívek erősítése" volt a három részre osztott Lengyelország időszakában. A közös olvasás jó alkalom arra, hogy a jól ismert szöveget újraolvassák, és mai szemmel újraértelmezzék - vélekedett. Az idei akcióban nagyvárosok és kisebb települések egyaránt részt vesznek. Wroclawi villamosokon és buszokon korhű öltözetet viselő önkéntesek fognak felolvasni részleteket az Özönvízből, a tengermelléki Slupskban helyi és távolsági autóbuszokon kivetítőkön olvashatják az utasok Sienkiewicz műveit. Az akció keretében koncertek is lesznek lengyel romantikus szerzők műveiből.

A Varsó Bialoleka kerületében lévő fegyintézetben, akárcsak az elmúlt évben, a rabok és a börtönőrök is részt vesznek a felolvasásban. Másutt képtárban vagy óvodában tartják az olvasást. Minsk Mazowieckiben "maratoni" olvasást rendeznek, amellyel a jelenlegi Guinness-, valamint a tavalyi lengyel rekordot szeretnék megdönteni (utóbbi 11 óra hosszat tartott).

Varsóban az államfő és felesége kezdi az olvasást, amelyet híres lengyel színészek - köztük a magyar filmekből is ismert Daniel Olbrychski - folytatnak. Mindegyikük 50 percig olvassa fel a regények egy-egy részletét.

Tavaly Adam Mickiewicz (1798-1855) műveit, két éve pedig Aleksander Fredro (1793-1876) A bosszú című komédiáját olvasták fel a lengyel nemzeti olvasási akció keretében.