Moody's: kedvező az orosz olaj- és gázipari cégeknek a kínai nyitás

A Moody's szerint a Gazprom 400 milliárd dolláros kínai szerződése lehetőséget kínál a gázipari vállalatnak arra, hogy teljes körűen bevonja üzleti tevékenységébe az ázsiai-csendes-óceáni térséget, olyan időszakban, amikor "nyomás nehezedik" európai exportjára.

A Kínával kötött nagyszabású olaj- és földgázszállítási egyezmények kedvező hatást gyakorolnak az érintett orosz vállalatok adósmegítélésére, mivel e megállapodások új finanszírozási forrásokat tárnak fel számukra - vélekedett kedden Londonban ismertetett tanulmányában a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának szakértői hangsúlyozzák azt is, hogy az utóbbi 15 hónapban aláírt kínai szállítási szerződések csökkentik az orosz olaj- és földgázszektor erőteljes függőségét az európai energiapiactól, ahol Oroszország szankcióknak és versenykockázatoknak van kitéve.

A kínai gazdaság növekedési üteme - jóllehet lassul - még mindig sokkal gyorsabb, mint Európáé, és az orosz földgáz európai kereslete továbbra is nyomott a 2009-es euróövezeti recesszió hatásaként. Oroszország ugyanakkor földrajzilag kedvező helyzetben van ahhoz, hogy kitölthesse a kínai hazai olaj- és földgáztermelés és a kínai gazdaság igényei között tátongó ellátási űrt, tekintettel a hatalmas és nagyrészt még kiaknázatlan kelet-szibériai készletekre - áll a Moody's keddi elemzésében.

A cég közölte, hogy legújabb makrogazdasági prognózisa 2014-re és 2015-re egyaránt 6,5-7,5 százalék közötti gazdasági növekedést valószínűsít Kínában. Az euróövezetben ugyanakkor a Moody's 0,5-1,5 százalékos idei és 1-2 százalékos jövő évi GDP-növekedést vár.

Kínának bőséges földgázkészletei vannak - a bizonyított tartalék jelenleg 4390 milliárd köbméter -, és gyorsan növekszik a hazai kitermelés. A kereslet ugyanakkor továbbra is meghaladja a hazai termelést, és várhatóan növekszik is a jövőben, mivel Kína igyekszik csökkenteni erőteljes függőségét a széntüzelésre alapozott energiatermeléstől. Jelenleg a földgáz részesedése a kínai energiatermelésben mindössze 4-5 százalék, miközben a globális átlag 24 százalék - hangsúlyozzák keddi elemzésükben a Moody's londoni szakértői.

A hitelminősítő adatai szerint a Gazprom részaránya az európai földgázpiacon mára elérte a 30 százalékot. Az orosz gázipari cég azzal érvel, hogy a lefelé ható kockázatok korlátozottak, mivel a földgáz részesedése az európai energiatermelésben 13 százalékra csökkent, és szakértői vélemények szerint ez már a lehetséges minimumhoz közelítő szint, másrészt az európai földgázkitermelés is hanyatlóban van, a rendelkezésre álló cseppfolyósított földgáz mennyisége pedig ingadozó és elégtelen - áll a Moody's elemzésében.

A ház szerint ugyanakkor az sem világos, hogy mitől javulhatnának a Gazprom európai kilátásai. Az európai energiapiacon a megújuló energiaforrások fejlődésével folyamatos az áttérés e forrásokra, és e folyamatban szerepet játszanak a széndioxid-kibocsátási szabályozók változásai is. Emellett van kilátás arra is, hogy növekszik a cseppfolyósított földgáz európai importja, tekintettel arra, hogy egyre bővül a termelésbe álló földgáz-cseppfolyósítási kapacitás mások mellett az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

A Gazprom máris érzi a változó európai piaci környezet hátrányos következményeit. Ezek közé tartozik az amerikai palaolaj- és palagáz-termelés robbanásszerű bővülése, ami nagy mennyiségű katari cseppfolyósított földgázt szorított ki az amerikai piacról, és ez a mennyiség most Európába áramlik, leszorítva az azonnali piaci árfolyamokat. E folyamat miatt a Gazpromnak már 2012-ben újra kellett tárgyalnia hosszú távú szállítási szerződéseinek árazását - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

Mindehhez járulnak az ukrajnai válság kockázatai. Az EU és az Egyesült Államok szankciói eddig nem célozták közvetlenül a Gazpromot, ám az ukrajnai válság nyomán az európai lakosság nem nézi jó szemmel Európa függését az orosz energiahordozó-szállításoktól, és ez politikai akadályokat gördíthet a Gazprom jövőbeni európai beruházásai elé, beleértve a Déli Áramlat vezetékrendszer európai uniós szakaszainak építését - áll a Moody's elemzésében.

Más nagy londoni házak ugyanakkor megkérdőjelezik az orosz földgázexport-szektor kínai nyitásának gyakorlati jelentőségét.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai legutóbbi tanulmányukban kiemelték, hogy bár a Gazprom kínai export-megállapodásának 400 milliárd dolláros értéke nagynak tűnik - ez az éves orosz hazai össztermék 20 százaléka -, az ügylet azonban 30 évre szól, és így egy-egy évre átlagosan mintegy 13 milliárd dollár elvi exporttöbbletet jelent Oroszország számára. Az orosz export összértéke tavaly 593 milliárd dollár volt, és bár a kínai földgázügyletből eredő többlet nem csekély, aligha várható azonban ettől alapvető változás az orosz gazdaságban - hangsúlyozták a Capital Economics szakelemzői.

A ház szerint emellett a kínai ügylet a teljes orosz földgázexport-szektoron belül is viszonylag kis részt jelent. Tavaly Oroszország összesen hozzávetőleg 200 milliárd köbméter földgázt exportált, ennek jelentős részét Európába, ugyanakkor a Kínával nemrég aláírt ügylet alapján a kínai fél évente 38 milliárd köbméter orosz földgázhoz juthat.

Ez azt jelenti, hogy egyelőre Európa marad az orosz energiahordozó-export messze legfontosabb piaca, és a kínai földgázügylet jelentősége inkább abban áll, hogy Oroszország az ukrajnai válság közepette jelképes lépést tett Európától Ázsia felé - állt a Capital Economics elemzésében.