Mogherini: péntekig döntenek az Oroszország elleni új uniós szankciókról

A bizottság négy területet, az energia- és a védelmi szektort, a kettős felhasználású cikkek forgalmát, és a pénzügyi területet magában foglaló bővített szankciós csomag összeállítására készül.

Az Európai Unió tagállamainak kormányai péntekig döntenek az Oroszország elleni új szankciókat tartalmazó csomagról - közölte az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt kedden Brüsszelben Federica Mogherini, akit a tagállami csúcsvezetők az új uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre jelöltek.

Hétfőn és kedden megbeszéléseket folytattak az uniós tagállamok nagykövetei, az Európai Bizottság pedig szerdáig terjeszti elő a véglegesített javaslattervezetet, amelyről péntekig döntés születik - mondta.

A bizottság négy területet, az energia- és a védelmi szektort, a kettős felhasználású cikkek forgalmát, és a pénzügyi területet magában foglaló bővített szankciós csomag összeállítására készül - fűzte hozzá.

Mogherini: NATO-biztosítékok kellenek a keleti tagországoknak

Az Oroszországgal határos kelet-európai országoknak biztosítékokat kell kapniuk arra, hogy "nem csupán üres szólam" a védelmükre vonatkozó NATO-kötelezettségvállalás - jelentette ki kedden az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt Federica Mogherini, az EU soros elnökségét ellátó Olaszország külügyminisztere, az unió leendő új kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

"Mindannyian egyetértünk abban, hogy nem lehet katonai megoldása az ukrajnai válságnak. Ugyanakkor az észak-atlanti szövetség kelet-európai tagállamainak, a NATO összes, Oroszországgal határos tagjának tudnia kell, hogy a NATO alapító okmányának a kollektív védelemről szóló ötödik cikke nem puszta írott malaszt, és igenis vannak olyan eszközök, amelyek alkalmasak ezen országok biztonságának a szavatolására - hangsúlyozta a miniszter.