Európa egyik leghatalmasabb menhirjét állítják fel Dél-Csehországban

Európa egyik leghatalmasabb és legnehezebb, nagyjából hatvan tonnát nyomó menhirje - álló kőtömbje - érkezett meg a hét végén a világörökség részét képező dél-csehországi Holasovicébe, hogy ott az angliai Stonehenge-hez hasonló építmény részévé váljon.

A kőtömböt speciális teherautóval szállították a faluba: a jármű négy óra alatt tette meg a dél-csehországi Studánkyból a hetven kilométeres távot. Érkezését több százan tekintették meg.

A projektben részt vevő önkéntesek keltának öltözve meneteltek a teherautó előtt. A felvonulás ősi rituálét idézett, mivel a Holasovicében felállított menhirek egy kelta cromlech-et - sok kőtömbből kialakított, jellemzően kör alakú megalitikus építményt - alkotnak.

"Még mindig csak találgatjuk a kőtömb pontos súlyát" - mondta Pavel Mrkacek, a menhir szállítását végző cég munkatársa. Mint hozzátette, az egész manőver költsége nagyjából félmillió koronára (5,7 millió forint) rúghatott.

A néhány méteres menhirt egyelőre a holasovivcei cromlech mellé helyezték, és a 2015-ös nyári napforduló idején foglalja el végső helyét az építményben. A hatalmas kőtömböt speciális harckocsival húzták ki a földből tavaly és a szállítás előtt daruval emelték rá a teherautóra.

A holasovicei Stonehenge készítői szerint a helyhez egyebek közt gyógyító, meditációs és a spirituális fejlődést segítő funkciók kötődnek. Holasovice 1998-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára a központjában álló parasztbarokk stílusú épületegyüttesnek köszönhetően.