Észtország állandó NATO-támaszpontot akar

Barack Obama amerikai elnök a tervek szerint szerdán Észtországba utazik a NATO walesi csúcstalálkozóját megelőzően.

Észtország azt szeretné, ha a NATO állandó katonai támaszpontot létesítene az ország területén az ukrajnai válságban tanúsított orosz politika miatt - közölte Toomas Hendrik Ilves észt elnök kedden. A jelenleg Oslóban tartózkodó államfő határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy állandó katonai bázist szeretne-e látni a balti országban.

"Nem kellene felosztanunk a szövetséget olyan tagállamokra, amelyek területén van és olyanokra, amelyek területén nincs állandó NATO-támaszpont. Ez rossz üzenetet közvetít a lehetséges agresszornak" - mondta Ilves.

Andris Berzins lett államfő és Laimdota Straujuma lett miniszterelnök kedden a Nyugat kelet-ukrajnai katonai beavatkozása ellen foglalt állást. Véleményük szerint az ukrajnai helyzet csakis diplomáciai úton rendezhető. A lett kormányfő az egyetlen hatékony megoldást az európai uniós szankciókban látja.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lap néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy az észak-atlanti szövetség létrehoz egy négyezer fős gyorsreagálású alakulatot, valamint állandó támaszpontot épít ki Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában.

A tájékoztatás szerint a 28 NATO-tagállam nagyköveti szinten már megállapodott a "putyini újorosz" politikára kidolgozott válaszlépéseket összefoglaló stratégiáról, a végleges döntést pedig a walesi csúcstalálkozón hozzák meg.