Devizahitelek - Megvan az ötödik bankos ítélet

Elutasította az EvoBank állam ellen indított keresetét a Fővárosi Törvényszék, így már öt olyan pénzintézet van, amelyik - első fokon - nem tudta bizonyítani, hogy a devizahitel-szerződésekben foglalt feltételei tisztességesek voltak. A bíróság kedden tíz ilyen keresetet tárgyal.

A szerződési feltételek nem felelnek meg az átláthatóság követelményeinek, vagyis tisztességtelenek - állapította meg a Fővárosi Törvényszék az EvoBank kontra magyar állam perben. Az ítélet indoklása szerint az ügyfelek számára nem volt egyértelmű, érthető és világos, hogyan változhatnak a törlesztőrészletek a devizahitelek visszafizetésekor és az emelések okát, mértékét és arányát sem tudták ellenőrizni.

A Fővárosi Törvényszék megállapítása szerint nem csak az átláthatóság elvébe ütköztek az általános szerződési feltételek, hanem a ténylegesség és az arányosság elvét is sértették.

A tárgyalás után az EvoBank jogi képviselője nyilatkozni nem akart, de annyit elmondott, hogy nem lepte meg az ítélet. A bank képviselője egyelőre azt sem tudta megmondani, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen.

Az EvoBank az ötödik pénzintézet, amelyik pert vesztett a magyar állammal szemben. Ez volt azonban az első olyan per, amelynek tárgyalása már augusztusban lezajlott, a döntést viszont szeptemberre halasztotta a bíróság. A következő napokban még 31 hasonló, már megtárgyalt ügyben várható ítélet.