A vesztes főpolgármester-aspiráns még beülhet a Fővárosi Közgyűlésbe

A leadott szavazatok nem vesznek el, a jelölőszervezet vagy -szervezetek kompenzációs listájukról képviselőket juttathatnak a Fővárosi Közgyűlésbe, köztük akár a vesztes főpolgármester-jelölteket is.

A főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok nem vesznek el, mert ha a városvezetői posztért indított jelölt nem nyer is, a jelölőszervezet vagy -szervezetek kompenzációs listájukról képviselőket juttathatnak a Fővárosi Közgyűlésbe, köztük akár a vesztes főpolgármester-jelölteket is. A négy évvel ezelőtti voksoláson a budapesti választópolgárok még szavazhattak a Fővárosi Közgyűlés tagjaira is, és ezzel - egyedüliként az ország lakói közül - négy szavazólapot vehettek kézbe a szavazáskor: a kerületi képviselő-testület és a polgármester mellett a Fővárosi Közgyűlés pártjaira és a főpolgármester személyére szavazhattak.

Az Országgyűlés azonban nyáron módosította a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényt, és ezzel átalakította a Fővárosi Közgyűlés választásának szabályait is.Az októberben megválasztandó testületnek tagja lesz minden megválasztott kerületi polgármester (őket a választók közvetlenül választják meg), valamint a (szintén közvetlenül választott) főpolgármester. Rajtuk kívül tagja lesz még a közgyűlésnek kilenc olyan képviselő is, aki a fővárosi kompenzációs listáról szerez mandátumot, de rájuk a választók nem szavaznak közvetlenül: a mandátumokat a polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztják szét a jelölőszervezetek között.

Fővárosi kompenzációs listát csak olyan jelölőszervezet állíthat, amely a fővárosi kerületek több mint felében állított polgármesterjelöltet. A fővárosi kompenzációs listán pedig csak a polgármester- és főpolgármester-jelöltek szerepelhetnek, a jelölőszervezet(ek) által meghatározott sorrendben. Vagyis a kompenzációs listáról polgármester-, illetve főpolgármester-jelöltek jutnak majd a közgyűlésbe, ez pedig azt jelenti, hogy közgyűlésben csak olyanok ülnek majd, akik megmérették magát a polgármester-, illetve főpolgármester-választáson.

A fővárosi kompenzációs lista a kerületi polgármesterjelöltekre jutó, fővárosi szinten összesített töredékszavazatok arányában kap mandátumot. Töredékszavazatnak minősül a kerületekben a jelölőszervezet polgármesterjelöltjére leadott minden olyan szavazat, amellyel nem szereztek polgármesteri mandátumot. A fővárosi kompenzációs listáról a jelöltek a bejelentés sorrendjében kapnak mandátumot.

Ha a jelöltet főpolgármesternek vagy fővárosi kerületi polgármesternek választották, a fővárosi kompenzációs listáról törölni kell, és helyébe a soron következő jelölt lép. Ha egy jelölt a fővárosi kerületi kompenzációs listáról és a fővárosi kompenzációs listáról is mandátumot szerezne, október 15-én 16 óráig nyilatkoznia kell, hogy melyiket fogadja el. Falus Ferenc, a baloldali összefogás jelöltje korábban igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a neve szerepelni fog-e az őt indító pártok kompenzációs listáján, és ha a budapestiek nem őt választanák főpolgármesternek, akkor képviselőként is dolgozna a Fővárosi Közgyűlésben.