A Donbasz parancsnoka felvázolta a kelet-ukrajnai hadművelet sikertelenségének okait

A döntésekért való személyes felelősség hiányát és a gondatlanságot nevezte meg olyan alapvető okokként, amelyek a helyzet súlyosbodásához vezettek a kelet-ukrajnai harcok övezetében Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka keddi Facebook-bejegyzésében.

Az alakulatának tagjai által nagyra becsült és civilek széles körében is népszerű parancsnok kijelentette: ezen okok következménye, hogy olyan emberek kerülnek be a hadseregbe, akik valójában nem akarnak harcolni, míg  mellőzik azokat, akik nemcsak akarnak harcolni, de készek életüket is feláldozni a hazájukért.

Rámutatott továbbá arra, hogy egyre nagyobb a "szakadék" a különböző egységek parancsnokai és a terrorellenes művelet (ATO) vezetése között. "Röviden szólva: bennünket a vágóhídra küldtek, de ezért senkit sem büntettek meg" - jegyezte meg nyilvánvalóan a Donyeck melletti Ilovajszk városánál elszenvedett súlyos veszteségekre utalva.

Szemencsenko szerint nincs koordinálás, teljes az összevisszaság a különböző fegyvernemek tevékenységének összehangolása tekintetében. A logisztikát illetően, azaz a katonák ellátásában korrupció és káosz uralkodik. Szavai szerint "az ukrán hadsereget önkéntesek öltöztetik és etetik".

A parancsnok úgy véli, hogy addig lényeges változás nem lesz, amíg nem cserélik le azokat az embereket, akik sikertelenek a harcéren, nem változtatnak a játékszabályokon, azaz a bűncselekményeket elkövetőket nem büntetik meg, nem kezdenek el működni a kémelhárító szervezetek és nem szűnik meg az állampolgárok "ostoba dezinformálása" a terrorellenes művelet jelentéseiben.

"Az olyan varázsigék, mint az, hogy "íme, most győzünk", nem működnek, ez nem több, mint ráolvasás" - fogalmazott. Szavai szerint bármelyik parancsnok megmondja, hogy akkor tudnak sikereket elérni a harcokban, ha a velük azonos rangú többi parancsnokkal együttműködnek. Ezért Szemencsenko rendkívül fontosnak nevezte a horizontális együttműködést a fegyveres erőknél, azaz a különböző egységek azonos rangú tisztjei között. Megjegyezte, hogy ez ugyan nem megszokott a hadseregnél, de tapasztalatai alapján a kelet-ukrajnai harcokban beválik.

A parancsnok alapvetően jó ötletnek nevezte partizánegységek felállítását, amiről hétfő este Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője beszélt kijevi sajtótájékoztatóján a vezérkar terveit ismertetve. Szemencsenko ugyanakkor hozzáfűzte, nem világos, hogy ezeket a csapatokat ki és milyen rendszer alapján fogja koordinálni.

A Donbasz zászlóalj azokból az önkéntesekből alakult Donyeck megyében, akik nem értettek egyet az oroszbarát szeparatisták Ukrajnától való elszakadási törekvéseivel. Tagjai egyebek között részt vesznek az Ilovajszknál folyó harcokban is.

Szemen Szemencsenko augusztus 19-én megsebesült Ilovajszknál. Alakulata tagjai azt mondták, hogy a parancsnok "oroszlánként" küzdött, és mindig az első sorban.