Üdvözölték Tusk kinevezését, Oroszországgal kapcsolatos álláspontját méltatták a balti államok

A három balti állam vezetői üdvözölték Donald Tusk kinevezését az Európai Tanács élére, és a lengyel kormányfő biztonság- és geopolitikai kérdésekben való jártasságát, Oroszországgal szembeni keményvonalas álláspontját méltatták hétfőn.

Dalia Grybauskaite litván elnök asszony azt emelte ki, hogy Tusk kitűnő ismerője az aktuális geopolitikai kihívásoknak. "Nézeteink, különösen Oroszországot illetően, teljes mértékben kiegészítik egymást" - fogalmazott.

Taavi Röivas észt miniszterelnök országa "erős szövetségesének" nevezte Tuskot, és szintén azt méltatta, hogy a lengyel kormányfő "nagyon jól érti Európa biztonságpolitikai helyzetét". Lett kollégája, Laimdota Straujuma pedig úgy fogalmazott, hogy országa elégedett Tusk kinevezésével, a lengyel politikus megválasztása "jól megfontolt" döntés volt.

Tusk az Oroszországgal szemben hagyományosan gyanakvó Lengyelország vezetőjeként keményvonalas álláspontot képviselt az ukrán válság kapcsán is. A balti államok - amelyek korábban a Szovjetunió részei voltak, és jelentős orosz kisebbséggel rendelkeznek - az ukrajnai események kapcsán többször hangot adtak aggodalmuknak saját biztonságukat illetően, és erőteljesebb biztosítékokat kértek a NATO-tól és az EU-tól erre vonatkozóan.

Ezzel szemben az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének kinevezett olasz Frederica Morgherini személyével korántsem elégedett a három ország. Grybauskaite azt mondta, tartózkodott a Morgherini kinevezéséről való szavazáson, Röivas és Straujuma pedig azt állította, csak Tusk kinevezéséért cserébe ment bele abba, hogy az olasz politikus kapja meg a posztot.

A balti államok korábban azzal vádolták az olasz külügyminiszteri posztot betöltő Morgherinit, hogy tapasztalatlan és oroszbarát.