Súlyos harcok a Golán-fennsíkon a kormányhadsereg és iszlamista lázadók között

Súlyos harcok robbantak ki hétfőn a Golán-fennsíkon a szíriai kormányhadsereg és iszlamista lázadók között - jelentette a Reuters hírügynökség egyik fotóriportere.

A térségben az al-Kaidával szövetséges an-Núszra Front fegyveresei állnak szemben a kormányhadsereggel. Erőik korábban ellenőrzésük alá vonták az ENSZ irányítása alatt álló Kuneitra határátkelőhelyet. A stratégiai jelentőségű fennsíkon kézi fegyverek ropogása és aknalövedékek robbanása volt hallható a határ Izrael ellenőrizte részén is - mondta a hírügynökségi fotós. A határt menti izraeli kerítéstől néhány méterre a szíriai hadsereg egy harckocsija is részt vett az összecsapásban.

A múlt hét csütörtökön, a Golán-fennsíknak Szíria ellenőrzése alá eső részén az an-Núszra Front foglyul ejtett 43 Fidzsi-szigeteki ENSZ-katonát. A fidzsi hadsereg főparancsnoka vasárnap azt mondta, hogy tárgyalnak embereik szabadon engedéséről.

A hétvégén az an-Núszra fegyveresei körbezártak a fennsíkon két őrposztot, ahol Fülöp-szigeteki ENSZ-katonák szolgálnak, összesen 72-en. Az egyik csoportot sikerült kimenekíteni, miközben a másik tűzharcot vívott a lázadókkal, majd ez utóbbi tagjainak sikerült elszökni az őrhelyről - közölték az ENSZ és a manilai hatóságok.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el. Izrael és Szíria között nincs érvényes békeszerződés, csak egy 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodás. Azóta, a szíriai belső válság három évvel ezelőtti kirobbanásáig, nyugalom uralkodott a Golánon. Az ENSZ-erők 1974 óta tartózkodnak a területen. Feladatuk az izraeli-szíriai tűzszünet ellenőrzése.