Semjén: A magyar nemzet legnagyobb tragédiája a szétszabdaltság

Kárpát-medencei Online Oktatási Centrummal bővült az Óbudai Egyetem képzési kínálata. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a centrum bemutatóján hétfőn a fővárosban kiemelte: az online képzések lehetővé teszik, hogy egyre nagyobb számban tudjanak külhoni hallgatók is bekapcsolódni a legmagasabb szintű oktatási formába, ami elősegíti megmaradásukat.

Rámutatott: a magyar nemzet legnagyobb tragédiája a szétszabdaltság. A magyar nemzetnek ezért minden jó, ami határtalan, és átjárhatóvá teszi a határokat. Az online oktatási forma az évtized forradalma, egy olyan lehetőség, amit mindenképpen ki kell használni - emelte ki.

A miniszterelnök-helyettes szerint bár a mester-tanítvány személyes viszonya nem pótolható, de a mai viszonyoknak megfelelő, tömeges kapcsolattartás adekvát formája az online oktatási forma. Hozzátette: a nagyobb anyagi lehetőségű országok könnyen megengedhetik maguknak újabb és újabb egyetemek, laboratóriumok építését. Az online oktatás ugyanakkor lényegében ingyenes, a "legszociálisabb képzési forma", s természetesnek nevezte, hogy támogatják. A központról szólva hangsúlyozta: államilag akkreditált elismert képzésekről van szó, amelyek magyar nyelven zajlanak. Rögzítette: egy nemzet megmaradása szorosan összefügg a nyelvvel.

Kitért arra: semmiképpen nem cél olyan képzések támogatása, ami elszív diákokat a kinti intézményektől. Ezek az online képzések azonban lehetővé teszik, hogy egyre nagyobb számban tudjanak a hallgatók bekapcsolódni az oktatásba magyar nyelven, ami elősegíti a megmaradásukat - jegyezte meg.

Palkovics László, felsőoktatási államtitkár azt mondta: a képzési forma egy új, innovatív terméke a magyar felsőoktatásnak, amelyet a külföldi hallgatók Magyarországra vonzásához hasonlított. Ez az eszköz a tudás megosztásának újabb módja - mutatott rá. A kezdeményezést támogatandónak tartotta és megjegyezte: a felsőoktatási stratégia fontos eleme a hasonló oktatási formák segítése. A képzés emellett jól beilleszthető a duális képzési formák közé is - jelezte.

Fodor János, az Óbudai Egyetem új rektora kiemelte: az idei tanév több változást hoz, ezek közül meghatározó, hogy új vezetés irányítja az egyetemet. Feladatának tartja, hogy biztosítsa az egyetem töretlen és dinamikus fejlődését, elképzelései középpontjában az eredményes működés áll - hangoztatta.

Az Óbudai Egyetem elkötelezett a Kárpát-medencei magyar nyelvű képzés, az anyanyelven történő oktatás mellett és a szülőföldön maradás legfontosabb feltételének a helyben megvalósuló képzéseket tartják. Az intézmény székhelyen kívüli képzést folytat Szabadkán, és a mostani tanévtől Székelyudvarhelyen.

Az oktatási centrum szeptembertől kísérleti jelleggel négy ingyenes online kurzussal kezdi meg tevékenységét. Az érdeklődők megismerkedhetnek a jazz kultúrtörténetével, az egyéni és csoportos problémamegoldó technikákkal, a pedagógia alapjaival és az ergonómia területével.

A résztvevők időkorlát nélkül férnek hozzá a kurzusokhoz, amelyek 2015-től továbbiakkal bővülnek a tervek szerint - jelezte a rektor, aki elmondta: több intézménnyel is egyeztettek már a témában. Hozzátette: külhoni magyar intézmények is tehetnek fel online kurzusokat.