Nógrádi: ha nincs megállapodás, megyünk a hidegháborúba

Nincs katonai, csak és kizárólag diplomáciai megoldása van az ukrán-orosz konfliktusnak a német álláspont szerint, az újabb minszki tárgyalások sikerének esélye ugyanakkor meglehetősen csekély – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Ha nem születik diplomáciai megállapodás, akkor megyünk bele a hidegháborúba, szó nincs ugyanakkor harmadik világháborúról – fogalmazott Nógrádi György, rámutatva: a nagy politikai színtéren az amerikai és az ukrán álláspont találkozik egymással, Európa német vezetéssel próbál kiegyenlített politikát folytatni, az oroszoknak pedig eszük ágában sincs a Krímet visszaadni, és azt figyelik, milyen lehetőségeik vannak.
Hallgassa meg!

Az Európai Unió meghatározó hatalma, Németország álláspontja egyértelmű: nem szabad fegyvert adni Ukrajnának, a németek mellett pedig a szlovákok, az osztrákok és a magyarok is „próbálják a szankciókat valahogy feltartóztatni”. Jó pár európai ország ingadozik a kérdésben – tette hozzá. Azzal pedig, hogy az amerikai elnök hadgyakorlatot készít elő a NATO-val, hogy öt új bázist visz Kelet-Európába, hogy meglátogatja Észtországot, egy teljesen megváltozott amerikai politikát mutat – hívta fel a figyelmet.

A délszláv háborúra utalva Nógrádi György rámutatott: az akkori helyzet azt mutatta, hogy Európa még egy lokális háborút sem képes az USA és annak katonai kapacitása nélkül megoldani. Amerika szeretné Oroszországot visszaszorítani, „kinyomni Ukrajnából és lehetőség szerint meghatározott kelet-európai térségekből", ma viszont Oroszország erős, kőolaj és földgázkészletének köszönhetően fejleszteni tudta hadseregét – értékelt a Kossuth Rádióban a biztonságpolitikai szakértő.