Libériában meghosszabbították a köztisztviselők kényszerszabadságát

A libériai elnök az Ebola-járvány terjedésének megfékezése érdekében egy hónappal meghosszabbította a köztisztviselők kényszerszabadságát - olvasható egy hétfőn nyilvánosságra hozott közleményben.

Ellen Johnson Sirleaf államfő utasítása értelmében még egy hónapig nem kell dolgozniuk azoknak az állami hivatalnokoknak, akiknek jelen pillanatban nélkülözhető a munkájuk. Az elnök ígéretet tett, hogy az érintett dolgozók bérét erre az időre ki fogják fizetni.

Az iskolák már korábban bezártak a nyugat-afrikai országban, így próbálják elejét venni a vírus további terjedésének. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyzetértékelése szerint a kór jövőbeli megfékezéséig még további húszezer ember betegedhet meg a járvány következtében. Hivatalos adatok szerint eddig már több mint ezernégyszázan haltak meg az Ebola-járványban Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.

A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.