Kamatcsökkentést vár idén a lengyel jegybanktól a piac

Az alapkamat 50 bázispontos csökkentését várják átlagosan az év végéig a lengyel jegybanktól a PAP hírügynökség által megkérdezett pénzügyi szakértők.

A lengyel hírügynökség 21 pénzintézet körében végzett felmérése szerint a szakértők többsége az év végéig a jegybanki alapkamat 25-75 bázispont közötti, ezen belül is túlnyomórészt 50 bázispontos csökkentésére számít. A várakozások szerint a monetáris tanács októberi ülésén csökkenti majd első alkalommal a jelenleg 2,50 százalékos lengyel alapkamatot.

A kamatvágást jelző szakértők többsége októberre teszi a csökkentés kezdetét. Abban, hogy decemberben már nem változik az alapkamat, minden szakértő egyetértett.

A válaszadók többsége, 13 pénzintézet stabil alapkamatot vár 2015-re, kettő szerint azonban a csökkentés az első negyedévre is áthúzódik. Hat válaszadó 25-50 bázispont közötti kamatemelést vár jövőre.

A PAP hírügynökség előző felmérésében az akkori 22 válaszadóból még csak négy számított kamatcsökkentésre idén. Túlnyomó többségük szerint pedig a már huzamos ideje tartó stabil kamatperiódus után egy emelésnek kellett volna jönnie.