Ifj. Lomnici Zoltán: a halasztástól nem kell megijedni

Nincs különösebb oka, hogy a devizahitelekről szóló perekben, különösen a nagy pénzintézetek esetében a törvényben megengedett hét nappal elhalasztották a döntést a Fővárosi Törvényszéken. Az egyetlen, ami felmerülhet, hogy hatalmas iratanyagot bocsátottak rendelkezésre a nagyobb pénzintézetek – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum szóvivője.

Ha valaki húzza az időt, az nem a bíróság, pláne nem az állam, hanem a pénzintézetek és azok képviselői – fogalmazott a szóvivő, megjegyezve, az iratmennyiséget az ügyfelek száma is meghatározhatja. Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a jogszabály jó, bátor és fogyasztóbarát, a jogalkotó gondolt minden eshetőségre, „nagyon szűk a mozgástér, amelyben a jogi trükközés érvényesülhet a pénzintézetek részéről, a döntések eddig alapvetően pozitívak, a halasztástól pedig nem kell megijedni” – fogalmazott.
Hallgassa meg!

A bankok jogorvoslati lehetőségeire utalva a CÖF szóvivője kijelentette: a pénzintézetek ahelyett, hogy átgondolták volna, hogyan mentsék meg a károsultakat, miután lelepleződtek a szerződések, az utolsó szalmaszálba kapaszkodva is azon ügyködnek, hogyan tudják menteni az extraprofitot.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a számítások azt mutatják, hogy helytálló Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi kijelentése, miszerint karácsonyra látható eredményei lesznek a pereknek, a tartozások negyedének elengedése várható. Hozzátette: mintaként a rezsicsökkentés során alkalmazott táblázatok szolgálnak majd, azaz kiemelve kell majd feltüntetni a korábbi tartozást, valamint azt is, mennyivel csökken a törlesztőrészlet. Megjegyezte: sok perben egyes bankok azt se tudták megmondani, hogy egy adott ügyfél pontosan mennyivel tartozik.

Hangsúlyozta: a perek lezárultával a bankoknak kell megkeresniük az ügyfeleket, a folyamatot pedig az MNB felügyeli.