FVB: nem sértette meg a kampányolás szabályait a baloldal Csepelen

Nem sértette meg a kampányolás szabályait a baloldal polgármester-jelöltje és főpolgármester-jelöltje, amikor Csepelen egy egészségügyi szolgáltató épületében kampányoltak - állapította meg a Fővárosi Választási Bizottság hétfői ülésén.

A másodfokon eljáró testület ezzel megváltoztatta az elsőfokon eljáró helyi választási bizottság ezzel ellentétes határozatát. Az FVB a Demokratikus Koalíció fellebbezése nyomán foglalkozott az üggyel.

A XXI. kerületi helyi választási bizottság ugyanis Németh Szilárd csepeli polgármester panaszának helyt adva megállapította, hogy Horváth Gyula, a DK jelöltje megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásának alapelvét, amikor Falus Ferenc főpolgármester-jelölttel az önkormányzati fenntartású csepeli Tóth Ilona Szakorvosi Rendelőintézetben folytattak kampánytevékenységet.

A helyi választási bizottság határozata ellen a Demokratikus Koalíció fellebbezett az FVB-hez. Az FVB hétfői határozatában az elsőfokú határozatot megváltoztatta és elutasította a csepeli polgármester kifogását.

Az FVB határozatában egyebek mellett kifejtette: téves a helyi választási bizottság álláspontja, hogy a szakrendelő állami hatóság elhelyezésére szolgáló épület lenne, és mivel az egészségügyi szolgáltató nem tekinthető hatóságnak, ezért nem is tilos ott kampányolni és így a jelöltek nem is sértették meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az FVB döntése ellen a Fővárosi Törvényszékhez lehet jogorvoslattal fordulni.