Elemző: másfél éve harcol Gyurcsány és az MSZ vezetősége

Nemcsak a tízéves évforduló adhatott apropót Medgyessy Péternek, amikor árulónak nevezte Gyurcsány Ferencet, aktualitása is van a dolognak, a DK elnöke hasonló manőverre készül, mint amit 2004-ben is végrehajtott – kommentálta Medgyessy Péter szavait Lánczi Tamás, a Századvég alapítvány vezető elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A DK elnöke 2004-ben kívülről érkezve, szinte néhány nap leforgása alatt maga mögé állította az MSZP-t, most pedig valami nagyon hasonlót láthatunk, mintha az lenne a célja, hogy ismét uralma alá hajtsa az MSZP-t, és talán még az Együtt-PM nevű formációt is – fogalmazott Lánczi Tamás. Ez a harc másfél éve nyíltan zajlik az MSZP vezetése és Gyurcsány Ferenc között, lényegében arról van szó, ki fogja vezetni a baloldalt a következő időszakban – tette hozzá.
Hallgassa meg!

A két nagy vetélytárs, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon lényegében eltűnt a belpolitikából, megbuktak az idei áprilisi választáson, egyedül Gyurcsány maradt állva. Az MSZP ugyanakkor érthető módon próbálja magát védeni a DK elnökének törekvéseivel szemben – mondta.

Lánczi Tamás szerint nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi pártársai élesen fogalmaznak. Karsai József volt szocialista politikus például azt mondta Medgyessy Péter interjújára reagálva, hogy Gyurcsány nem alkalom szülte áruló, hanem zsigerből az. Gyurcsány Ferenc nagyon sok sértett embert hagyott maga mögött, sok emberen gázolt át saját pártjában, illetve sokan gondolják úgy, hogy az MSZP zuhanása, szétesése alapvetően az idején kezdődött el, azaz őt terheli a fő felelősség a baloldal szétveréséért – magyarázta az elemző.

Az önkormányzati választások meglehetősen lefutottak, a Fidesz a legerősebb párt, így a baloldal egyes szereplőit már nem a mostani választás érdekli, hanem a következő 3-4 év, a következő voksolásra való felkészülés, az, hogy ki milyen pozícióból tud nekifutni ennek az időszaknak – mutatott rá.

Lánczi Tamás szavai szerint nincs békés megoldás, valamelyik szereplő erővel fogja elfoglalni a másik pártját. Az MSZP-ben körömszakadtáig fognak küzdeni, hogy ez ne következzen be, ha azonban stratégiai hibát vétenek, akkor Gyurcsány Ferenc be fogja őket kebelezni. Most még megvan az MSZP ereje, hogy ezeknek a törekvéseknek ellenálljon, sőt, idővel akár meg is erősödhet annyira, hogy ők integrálják Gyurcsány pártját Gyurcsány nélkül – fogalmazott az elemző a 180 percben.