Az ukrajnai kisebbségek számára igazságos választási előírásokat követel a Fidesz-KDNP EP-frakciója

A nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására és a jelenleg hatályos kisebbségi és választási törvények betartására szólította fel az Ukrán Központi Választási Bizottságot a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának hétfőn.

Az augusztus 27-én kiadott rendeletben rögzített körzethatárok érvényesítése megfosztaná a 150 ezres kárpátaljai magyarságot a parlamenti képviselet megszerzésének lehetőségétől, és ez még az ukrán választási törvénynek is ellentmond - írták a közleményben.

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja határozottan elítélte az Ukrán Központi Választási Bizottság döntését, felszólítva egyúttal a testületet, hogy a jelenleg hatályban lévő törvények betartásával olyan választókerületeket alakítson ki Kárpátalján, amelyekben a tömbmagyarság egy parlamenti körzetet alkothat.

Az ukrán belpolitikai válság megoldását az Európai Unió a demokratikus jogállamiság irányába vezető reformok végrehajtásában látja. Ennek része a nemzeti kisebbségek védelme és jogainak tiszteletben tartása - emelte ki a közlemény.

A magyar kormánypártok EP-képviselői egyúttal hangot adtak annak a meggyőződésüknek, hogy a kisebbségi jogok megsértése nem járul hozzá az amúgy is nehéz helyzetben lévő ország békéjének megteremtéséhez, ezért a nemzetiségek békés együttélése Ukrajnának is érdeke.

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja támogatja Ukrajna európai integrációját, de a közlemény szerint "a nemzetiségek jogainak tiszteletben tartása, a szélsőségektől való elhatárolódás, a jogállamiság és jogegyenlőség megteremtése a folyamat természetes részévé kell váljon".