Az ENSZ terrorista bűntetteket vizsgáló csoportot küld Irakba

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága hétfői rendkívüli ülésén döntést hozott arról, hogy tizenegy fős missziót küld Irakba az iszlám szélsőségesek által elkövetett terrorcselekmények kivizsgálására.

A genfi székhelyű szervezet mind a 47 tagállama egyhangúlag fogadta el a határozatot, amelyet Irak és Franciaország terjesztett elő. Ennek értelmében a csoport hamarosan Irakba utazik, várhatóan Erbílben, a kurd autonóm terület fővárosában alakítja ki központi irodáját.

A missziónak az lesz a feladata, hogy különféle tanúvallomások és tényfeltáró vizsgálatok alapján vizsgálja meg az Iszlám Állam (IÁ) által elkövetett terrorcselekményeket, megkönnyítve ezzel a bűnösök felelősségre vonását. Jövő márciusra kell elkészíteniük jelentésüket.

Mohamed Sija asz-Szudani iraki emberi jogi miniszter a genfi ülésen elmondta: egy "terrorista szörnyeteggel" kell szembenézni.

Az Iszlám Állam terrorcselekményei nem csupán Irak, hanem az egész térség, sőt az egész világ számára fenyegetést jelentenek - tette hozzá.

Flavia Pansieri, a világszervezet emberi jogi főbiztosának helyettese kifejtette, hogy az iszlamista terroristák célirányosan és módszeresen üldözik a különféle etnikai és vallási csoportok tagjait. Erőszakos hittérítéseket folytatnak, embereket rabolnak el és taszítanak rabszolgasorba, vallási és etnikai szempontok alapján kínoznak és gyilkolnak meg különféle személyeket.